Destăinurile unei dirijoare de cor ortodox de strană - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Destăinurile unei dirijoare de cor ortodox de strană

15:39, vineri, 30 septembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

Cotidianul La Croix a pus la dispozitia cititorilor sai, in ultimele ore, in limba franceza, un articol semnat de Marie Malzac, care reda un interviu cu dirijoarea unui cor ortodox de strana, Nana Peradze. Pentru cei ce nu stiu, dirijorul unui cor de strana este persoana care conduce si îndruma corul din cadrul bisericii sau din cadrul parohiei, atributiunile acesteia incluzand efectuarea de repetitii, evetual organizarea de spectacole etc.

Nana Peradze este un astfel de dirijor de cor (foto de: Flavien Edenne – La Croix). Dupa ce a descoperit Sfintele Scripturi, aceasta tanara georgiana, care s-a stabilit in Franta, a format un cor ortodox. Va oferim, mai jos, traducerea articolului publicat in revista La Croix in aceste zile, efectuata pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

În viața Nanei Peradze, totul este o poveste de lumină. Aceea a Georgiei natale, „atat de frumoasa, atât de speciala”, dar, de asemenea, aceea pe care a cautat-o inca de copil, intrebandu-i pe părinții săi despre originile lumii, și aceea pe care a descoperit-o mai tarziu… citind Biblia.

În anii 1970, jugul comunist atarna greu peste această mică țară din Caucaz. Cărțile religioase erau interzise, credința indepartata. Mica Nana vroia să știe de unde vine, și de la cine: „Din Cer”, a venit răspunsul.

Desi indepartata, credinta parea să o atragă ca un magnet. În timpul nopții, ea il vedea pe tatăl ei facand un semn ciudat și spunand o rugăciune înainte de a merge la culcare. Stia că provenea dintr-o familie religioasă, credincioasa. In buzunarul interior al hainei, el păstra două icoane mici, una cu Maica Domnului, alta cu Hristos, pe care nu le despartea niciodata.

„La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul. Si pământul era netocmit şi gol. Întuneric era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor. Şi a zis Dumnezeu: „Să fie lumină!” Şi a fost lumină.” (Geneza 1: 1-3). Cu aceste cuvinte, ea a vrut să înceapă interviul nostru.

„Du-mă la biserică”

Ne-a dus in fata mai multor icoane ale unei biserici sarbesti din Paris, Sfântul Sava. Cu pasi linistiti, ea vine in acest loc, pe care-l vizitează de mai multe ori pe săptămână, pentru a repeta cu corul ortodox Sfantul Simeon, pe care il dirijeaza, pentru pregatirea Sfintei Liturghii de duminica.

„Nu intelegeam de ce tot ce avea legătură cu Hristos era ascuns, intrucat simteam că El era lumina și pacea sufletului”, își amintește femeia tânără, cu păr lung si negru.

„Du-mă la biserică”, îl implora ea pe tatăl ei.

Dar el, cu regret, nu ii putea indeplini dorinta. Cand copila i-a cerut sa primeasca Botezul, el a asigurat-o că va încerca să găsească un preot clandestin, pentru asta. Numai ca, un atac de cord avea sa-l loveasca înainte ca el să-și îndeplinească promisiunea.

În ziua înmormântării, un preot a fost acolo, pentru o slujba discreta. În aceeași zi, a botezat-o si pe Nana.

„Am simțit că tatăl meu imi facuse acest dar”.

Setea dupa Dumnezeu

La rândul ei, mama i-a transmis dragostea pentru muzica. Profesor de folclor georgian, o cantareata excelenta, ea i-a daruit gustul frumosului si al melodiei. Prin cantarile liturgice ale lui Bach, tânăra fată isi potolea setea dupa Divinitate. Pe parcursul uceniciei sale, se dovedea uimitor de talentata. In cadrul unui concurs de pian, a fost reperata și trimisa să-și continue studiile la Conservatorul din capitala Tbilisi.

Georgia cunostea mari tulburări. Poporul s-a ridicat, voia independenta. În orașul mare, Nana s-a alăturat acestei vaste mișcări, cu entuziasm. Ortodoxia, mult timp prizoniera, putea renaște încet.

„Aceasta lumină era Hristos, Cel pe Care voiam sa-L cunosc”

întâlnirea cu Scriptura a marcat un punct de cotitură.

„Când am avut pentru prima data o Biblie în mână, am fost miscata, in profunzime”, își amintește tânăra femeie cu ochi negri, blânzi, ramanand concentrata pe urmatoarele cuvinte: „Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii.”(Ioan 8, 12).

„Această lumină, eram sigura, acum, ca era Hristos, Cel pe Care voiam să-L cunosc, la Care visam”.

A dezvoltat o pasiune pentru această Carte atât de mult timp ramasa necunoscuta, si a decis să se înscrie la cursuri de teologie – care se redeschisesera după ani de dictatură. Cu toate acestea, controlul KGB continua.

„Ce este mai frumos decât să cânti pentru Dumnezeu?”

Ca femeie într-o lume a barbatilor, ea s-a adâncit in aceasta setede Carte, descoperind rezonanțe și povești neașteptate, „o frescă mare și magnifica a întregii aventuri umane”.

Într-o zi, mama sa a chemat-o, invitand-o să se întoarcă în grabă în orașul natal, unde o biserică tocmai se deschisese în fața casei sale…

„Atât de mult așteptasem acest moment!”.

Iarasi, a vazut asta ca fiind un dar din partea tatălui său. Mai intai refractara la a cânta, a devenit dirijor de cor, continuand cu creațiile corale… și găsindu-si drumul său.

„Ce este mai frumos, decât să cânti pentru Dumnezeu?”.

Si-a dedicat tot timpul cântecului sfant și participand activ la renașterea vieții ecleziale în țara sa.

„Făclie picioarelor mele este legea Ta…”

„Făclie picioarelor mele este legea Ta şi lumină cărărilor mele. „(Psalmul 118, 105), recită tânăra femeie.

„Pentru mine, Biblia este cuvântul lui Dumnezeu Care ne învață adevărul” – spune ea – „iar frumusețea piesei ajută, de asemenea, în felul său propriu, la exprimarea adevărului: intervalele muzicale reflectă armonia cerească, ordinea universală a creației, pregatind mintea pentru contemplarea lui Dumnezeu, după cum ne învață Sfantul Augustin și Boethius [Boece]”, descrie ea.

„Frumusetea cântecului sacru poarta rugăciunea, care este un impuls dat de harul divin, și un efort intreprins cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru a ne inalta până la El”.

Libertate în Franța

Atunci când Nana Peradze a sosit în Franța, la sfârșitul anilor 1990, nu credea ca va ramane aici. Împreună cu soțul ei, George, preot ortodox, venisera doar pentru a prezenta documentarul lor pentru televiziunea franceza, despre mănăstirea din Samtavro, în care a locuit Sfanta Nina, Apostol al Georgiei.

Intr-un timp in care țara sa gusta treptat din libertate, tânăra Nana isi pastrase un suflet rebel, existand in continuare dificultăți, restricții și conflicte. Mai mult decât orice, la fel ca soțul ei, ea a apreciat ca situația din țara lor nu ii erau propice libertatii. O lovitura de stat tocmai avusese loc, presiunile erau încă mari.

Cuplul a decis să faca un pas hotărâtor. Ei au fost primiti de un aristocrat francez de origine georgiană, în Castelul Leuville-sur-Orge, unde acesta și familia lui fusesera fortati sa traiasca in exil, după preluarea tarii de puterea comunistă în 1920.

Biblia mare, cu caractere fascinante

In această veritabila bucată din Georgia, în centrul Essonne, Nana Peradze si-a cladit viața în Franța. În primul rând, ea si-a format un cor mic, cu cativa emigranți din Rasarit și a fondat Ansamblul vocal „Armonie Georgiana”. A scos un disc, și alte două, mai multe compoziții.

De la un capăt la celălalt al Île-de-France si, de asemenea, in țară, a avut mai multe intiative si concerte, mereu interesata de valorile cantecului sacru ortodox. Mai târziu, împreună cu soțul ei, Nana a primit o casă parohială în Vosges, unde se va instala un paraclis, un adevarat lacas de refacere.

Cu degetele sale lungi de pianist, Nana rasfoieste Biblia proprie mare, cu coperta albastru-închis, cu caractere fascinante. „Georgiana este o limbă unică”, spune ea. În fiecare dimineață, isi începe ziua cu un timp dedicat rugăciunii, luminii Cuvântului, urmand pasajele propuse de calendarul Bisericii Ortodoxe.

„Dumnezeu, în centrul a toate”

„Rugaciunea cu Cuvantul presupune multa umilință, aceea de a fi dispus sa asculti, explica ea, iar aceasta Il păstreaza pe Dumnezeu în centrul a toate, asta iti permite să stabilesti un dialog real”.

În Franța, cuplul a descoperit, de asemenea, Biserica Catolică, si si-a făcut mulți prieteni. Într-o perioada in care Papa Francisc se pregateste să viziteze țara sa, tânăra vrea să creadă că această călătorie va actualiza dialogul, marcat inca de scepticism in viziunea unora dintre georgieni, precauti cu alte confesiuni creștine.

Dar, in optica Nanei, dacă toți citesc aceleași Scripturi, toți vor ajunge să înțeleagă acest „imperativ al unitatii”. „Ca toţi să fie una” (Sfânta Evanghelie după Ioan 17, 21), citeaza ea.

„Dacă creștinii caută cu sinceritate adevărul, ei vor primi, în cele din urmă, lumina care ne este data să fie una, a lui Dumnezeu”.

Psalmii

„Psalmii regelui David au acordat sufletul meu cu diapazonul cântarii corurilor îngerești, și ma deschid spre înțelegerea duhovniceasca a ordinii cosmice.
Eu cânt psalmii inserati în slujbe și în rugăciunea mea personală. Dupa mine, ei se adreseaza fiecarui om. Psalmii sunt vesnici”.
Sursa: https://lonews.ro/
Contact Form Powered By : XYZScripts.com