Vineri, 2 februarie, la mănăstirea cu hramul ,,Sf. Prooroc Ilie,, prin pronia lui Dumnezeu și cu binecuvântarea starețului, arhimandritul Vlasie (Ușurelu), s-a desfășurat o ședință a proiectului ,,Clopotnița – sunet care zidește”, inițiatorul și promotorul fiind ierodiaconul Afanasie (Bîrnaz), proiect de suflet care are scop educativ în rândurile copiilor și la baza căruia va fi educarea creștină și morală, iar ca pilon de sprijin, sfânta Evanghelie.
La baza ecestui proiect va sta frica de Dumnezeu, căci frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii și este predica ce face ca păcatul să nu pătrundă în inima și sufletul omului, mai ales a copiilor care la vârsta lor, foarte ușor pot aluneca spre cele rele. Cine are frică de Dumnezeu, păzește poruncile Lui, iar cine nu are această frică, își dă frâu liber spre păcat.
,,Fericit este omul care se teme de Domnul, că întru poruncile Lui va voi foarte” ne spune proorocul David în psalmi.
La ședință au participat preoți din raioanele Rîșcani și Drochia, precum și profesori și bibliotecari cu care am creat un grup de lucru pentru realizarea obiectivului proiectului. Cei adunați au discutat despre scopul, obiectivele, dar și despre un plan de activitate al proiectului. Totodată, cei adunați au rămas impresionați de studioul bine amenanjat pentru imprimarea emisiunilor creștine, emisiuni ce vor fi parte componentă a proiectului, beneficiarii căruia vor fi elevii din trei categorii de vârste din raionul Drochia și Râșcani, dar și părinții acestora.
– Mănăstirea ne-a adunat într-o sală nou-renovată, dotată cu echipament modern, care va întruni copii, adolescenți, tineri care vor cunoaște ce trebuie să însemne viața noastră pământească, ce este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, blândețea, înfrânarea, curăţia, … ne zice una din invitatele la acest proiect, dna Galina Mâțu, de la biblioteca publică raională din Drochia, ,,Iulian Filip”.
– Cuvântul lui Dumnezeu trebuie semănat, implantat în pământ fertil ca să cerească și să de-a roade, acest pământ fertil este sufletul nostru, iar noi, mai mult ca orice, trebuie să avem grijă de el… ne-a spus dna Cristina Țurcanu, şef DCTTS.
Preotul Ioan Novac împreună cu dna Cristina Țurcanu, s-au oferit să schițeze planul activităților ce va fi propus ierodiaconului Afanasie spre aprobare și punere în acțiune.
La această întâlnire s-au alăturat și gimnaziul din s. Nicoreni în frunte cu dna directoare, Natalia Mereniuc, care au venit cu o diplomă de gratitudine pentru cooperare și colaborare între instituția publică și mănăstire.
– Pentru ca actul educațional să fie unul de calitate, este necesară cooperarea dintre familie și școală. Un rol enorm în educarea și formarea tinerei generații îi revine și Sfintei Biserici prin reprezentanții ei, slujitori ai sfintelor altare, Biserica fiind considerată parteneră a şcolii în actul cunoașterii adevărului. Un exemplu de bune practici a colaborării îl avem pe ierodiaconul Afanasie care tinde ca fiecare interacțiune să atingă scopul suprem al societății de a crește o societate sănătoasă și corectă. Vrem să-i aducem mulțumiri starețului mănăstirii, arhimandritului Vlasie, dimpreună cu preoții și călugării ce viețuiesc în ea, pentru inaugurarea studioului, pentru implimentarea proiectelor ce continuă educarea religioasă și morală din școli și din familii.
Întâlnirea s-a finisat cu un moment emoționant și înălțător, cu vocile puternice ale preoților și invitaților care au înălțat un ,,mulți ani trăiască…”, dedicat dnei Cristina Țurcanu, cu prilejul zilei de naștere.
– Este ştiut că Dumnezeu lucrează prin oameni şi tot Dumnezeu ştie să le așeze pe toate așa cum trebuie. Tot Dumnezeu a făcut ca drumul vieţii să se intersecteze cu cel al părintelui Afanasie, (o fi având Dumnezeu planurile Sale), iar, emoţiile pe care le-am trăit acum, atunci când părintele Afanasie m-a surprins cu un enorm coș de flori și cu alese cuvinte de felicitare m-au făcut să vibrez cu toată făptura mea și să-i mulţumesc bunului Dumnezeu pentru toată binecuvîntarea și mila Sa revărsată asupra mea și totuși, nimic nu este întîmplător în această viaţă…, onorată!