A început pelerinajul anual al delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Moldova, în Ţara Sfântă - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A început pelerinajul anual al delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Moldova, în Ţara Sfântă

20:35, miercuri, 11 decembrie, 2019 |

Miercuri, 11 decembrie 2019, a început Pelerinajul anual al delegaţiei Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, în Ţara Sfântă, organizat de Centrul de pelerinaj “Pelerinul Ortodox” al Mitropoliei Moldovei.

Delegația este condusă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir însoțit de către PS Anatolie, Episcop de Cahul și Comrat, PS Ioan, Episcop de Soroca, Vicar mitropolitan, clerici şi mireni.

În prima zi a pelerinajului, după sosirea în aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv, pelerinii moldoveni au vizitat biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe din orașul Lod, unde au adus prinos de rugăciune la mormântul Sfântului.

Mai apoi, a fost vizitată biserica cu hramul în cinstea Sfântului Apostol Petru și mormântul Sfintei și Dreptei Tavita din orașul Iope. În incinta edificiului eclesial din Iope, Mitropolitul Vladimir a oficiat în prezența pelerinilor, un Tedeum de mulțumire la sosirea în pământul făgăduinței.

De secole acest sfânt locaș a servit drept loc de reper pentru începutul pelerinajelor la locurile sfinte din Palestina.

Momentul culminant al primei zile de pelerinaj a fost vizita spre închinare la biserica Sfântului Mormânt numită de ortodocși – Biserica Învierii, pentru că nu moartea, ci Învierea Domnului este temelia, cununa, biruința creștinilor.

O mare binecuvântare pentru credincioșii moldoveni a fost închinarea la Golgota și Piatra mirungerii din incinta bisericii Învierii Domnului.

În următoarele zile, pelerinii vor avea posibilitatea să viziteze şi să se închine la locuri biblice precum:

Foişorul Cinei celei de Taină, locul Adormirii Maicii Domnului, Muntele Eleon (locul Înălţării Domnului), Grădina Ghetsimani, Mormântul Maicii Domnului, Vitezda, Drumul Patimilor. Betleem – Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit; Hevron – stejarul Mamvri; Galileea – Nazaret, Marea Tiberiadei, Cana Galileei, muntele Tabor, Capernaum, Magdala; Iordan, Ierihon – muntele Ispitelor, Mănăstirea Cuviosul Gherasim al Iordanului, Mănăstirea Hozeviţilor, muntele Iudeii – locul naşterii Sf. Ioan Botezătorul.

Locurile Sfinte au atras de-a lungul vremurilor numeroşi pelerini, care şi-au împlinit întotdeauna cu emoţie şi bucurie gândul de a păși pe urmele Celui ce ne-a descoperit iubirea negrăită a lui Dumnezeu şi ne-a dăruit prin învierea Sa, binecuvântarea vieţii veşnice.

În ultimii ani numărul pelerinilor din ţara noastră care ajung în Țara Sfântă a crescut îmbucurător fiind încurajați și ajutați de Centrul de pelerinaj “Pelerinul Ortodox” a Mitropoliei Moldovei.

Și pentru că suntem cu toţii pelerini prin lumea aceasta și ne îndreptăm către Ierusalimul cel de sus, îl chemăm pe străinul de pe drumul Emausului, pe Domnul Iisus cel Înviat, să călătorească în acest pelerinaj cu Întâistătătorul nostru şi cei împreună călători cu el, precum odinioară cu ucenicii Luca și Cleopa, astfel întărindu-i duhovniceşte întru mărturisirea Credinţei Ortodoxe.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com