Activităţi dedicate binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt în Protopopiatul Floreşti
8:18, marți, 1 august, 2017 | Cuvinte-cheie: pelerinaj, Protopopiatul Floreşti, Ștefan cel Mare
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Vladimir, luna iulie a.c. a fost dedicată marelui Domnitor al Moldovei, binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.
Conform circularei mitropolitane în Protopopiatul Florești s-au organizat diverse activități religios-culturale.
În cadrul adunării din 26 iunie a fost pus în discuție planul de lucru al blagociniei pentru luna iulie. Blagocinul raionului Florești, prot. Ilie Munteanu, a distribuit şi a coordonat activitățile planificate în parohii.
,,Fiecare din noi avem sfânta datorie să cinstim înaintașii noștri, cei care s-au ostenit pentru Biserică și credința noastră ortodoxă și, mai cu seamă, pe Sf. Voievod Ștefan cel Mare care rămâne peste viacuri um model demn de urmat. Obiectivul acestor activități este să cultivăm în inimile credincioșilor dragostea pentru credință, pentru țară și pentru Dumnezeu,” a menționat în cadrul adunării părintele blagocin.
Astfel, pe data de 13.07.2017, în biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din saltul Napadova, raionul Florești s-a petrecut o masă rotundă cu genericul ,,Rolul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în viața și activitatea Bisericii”, responsabil fiind preotul-paroh, Ciprian Boian.
La această activitate au fost prezenți atât numeroși credincioși din localitate, cât și din parohiile învecinate: ,,Adormirea Maicii Domnului”, s. Sănătăuca, ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Japca, ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”, s. Bursuc.
În seara zilei de 14.07.17, în parohia ,,Sf. Împ. Constantin și Elena”, a avut loc o seară duhovnicească ,,Viața și activitatea Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, responsabil Pr.Corneliu Alexei. Programul serii a început cu paraclisul sfântului, după care a urmat prezentarea biografiei, vieţii şi activităţii Sf. Ştefan cel Mare din punct de vedere istoric. Prezentarea ,,Cartea în perioada Ştefaniană”, a fost susținută de preoteasa Elena Alexei. Programul s-a încheiat cu un recital de poezii și cîntece prezentat de elevii și profesorii din instituția școlară din localitate și cântăreții bisericii.
În ziua prăznuirii marelui Domnitor, 15 iulie, în multe biserici din cadrul protopopiatului s-a săvârșit Sf. Liturgie și Acatistul Sfântului. În după amiaza zilei, în parohia ,,Sf.Arhangheli Mihail și Gavriil” din s. Băhrinești, a avut loc conferința ,,Ctitoriile Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, paroh Victor Plămădeala. În cadrul conferinței, au susținut comunicări dna Larisa Josan, directorul Gimnaziului ,,Eustafie Popescu”, profesorii Nagrineac Ludmila și Cobâlaș Ludmila.
În seara zilei de 16 iulie, cu binecuvântarea părintelui blagocin, 20 de copii din 5 parohii din cadrul blagociniei Florești s-au odihnit în tabăra de vară ,,Pe urme ștefaniene” organizată de Asociația obștească Centrul Cultural Spiritual ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare” din or. Florești, în colaborare cu parohia ,,Nașterea Maicii Domnului” din s. Hîrtop, având ca parteneri Mănăstirea ,,Schimbarea la Față”, localitatea Ilva Mare, jud. Bistrița-Năsăud. Copiii au vizitat mai multe mănăstiri din România, printre care și ctitorii ale voievodului.
Prima destinație a fost Mănăstirea Putna, unde în dimineața zilei de 17.07.17 am participat la Sf. Liturghie, ne-am închinat la mormântul Domnitorului și am vizitat chilia Sf. Daniil Sihastru. Au urmat alte mănăstiri: Sucevița, Moldovița, Piatra Fântânele și în seara zilei am ajuns la Mănăstirea Ilva Mare unde am fost cazați.
Aici am avut parte de primire căduroasă și am petrecut opt zile de tabără. Maica stareță, Hristofora Marinca, împreună cu părintele duhovnic, Daniil Ureche, au pregătit un minunat traseu turistic la cele mai frumoase locuri din Transilvania.
Miercuri,19 iulie, am vizitat mănăstirile Cormaia, Parva și Salva. Joi, 20 iulie am vizitat Mănăstirile Nușeni, Dobric și am înnoptat la renumita Mănăstire Nicula. A doua zi dimineață, 21 iulie, după Sf. Liturghie, am vizitat orașul Cluj, Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, Salina Turda – o adevărată împărăție de sare și am ajuns spre seară în Maramureș la Mănăstirea Rohia.
În zilele de 22-24 iulie, copii au avut parte de difirite activități în sânul naturii, în apropiere de mănăstirea gazdă.
Mănăstirea Voroneț și Cetatea de scaun a domnitorului, Muzeul satului bucovinean din Suceava au fost ultimile destinații pe care le-am vizitat în ziua de 25 iulie.
Activitățile dedicate Sf. Voievod Ștefan cel Mare s-au încheiat duminică, 30iulie, cu un tedeum de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile Lui revărsate asupra noastră.
Protopopiatul Florești