„Aducerea moaștelor Sfântului Nicolae”. Rugăciune și recunoștință marelui ierarh al Ortodoxiei
13:53, vineri, 22 mai, 2020 |
La 9/22 mai în Biserica Ortodoxă este sărbătorită „Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae”.
Cu acest prilej, la Mănăstirea Ciuflea au fost desfășurate manifestări religioase închinate acestei sărbători, ce au debutat în seara zilei de 21 mai când Duhovnicul Mănăstirii Ciuflea, PC Arhim. Nicolae (Roșca), alături de clerul Mănăstirii, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia.
Miercuri, 22 mai 2020, PC Arhim. Nicolae (Roșca) împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Mănăstirii Ciuflea.
Din cauza virusului Covid 19, credincioșii au avut acces doar în curtea Mănăstirii, cu respectarea distanței sociale.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Mănăstirii Ciuflea, dirijat de presbitera Olga Gheţiu.
În cuvântul de învățătură, Arhimandritul Nicolae a vorbit despre însemnătatea sărbătoririi aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în orașul Bari, din sudul Italiei, în anul 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor. Totodată, părintele Nicolae a vorbit și despre frumusețea duhovnicească a Sf. Ier. Nicolae care reprezintă model de stăruință în credința ortodoxă, de iubire față de Dumnezeu și de semeni.
După Liturghie, credincioșii au luat parte la un Tedeum de sănătate, în care s-a cerut mijlocirea către Tronul ceresc a Sfântului Ierarh Nicolae, iar, mai apoi, clericul Mănăstirii Ciuflea, Prot. mitr. Rodion Severin s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Nicolae, cu prilejul celebrării Sfântului Ocrotitor – Marelui Ierarh Nicolae.
Sfântul Nicolae este sărbătorit de două ori pe an: la 6/9 Decembrie (în ziua mutării la Ceruri) – zi numită în popor Sf. Nicolae de Iarnă și la 9/22 mai, sărbătoare căreia în popor i se mai zice ‒ Sf. Nicolae de Vară, iar conform termenilor bisericeşti – Aducerea Moaștelor Sf. Ierarh Nicolae (din Mira la Bari).
Obștea Mănăstirii păstrează cu evalvie un chivot cu părticele din moaștele Sf. Ierarh Nicolae.
Sursa: http://ciuflea.md/