Alimentele sănătoase care te feresc toamna de boli
13:20, joi, 16 noiembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: alimentatia, alimente sanatoase, Credinta si medicina, cum ne alimentam toamna, intarirea imunitatii, sanatate, toamna
Toamna – un anotimp de tranziție între cald și rece, dar și un anotimp al imunității. De ce este toamna un anotimp pentru imunitate? Deoarece ne oferă fructele și legumele atât de necesare pentru întărirea sistemului imunitar.
Un sistem imunitar bine consolidat va lupta eficient împotriva frigului, umidității și alimentelor sărace în nutrienți, pe care suntem nevoiți să le consumăm în perioadele reci.
Toamna este perioada potrivită să ajutăm organismul cu alimente naturale și proaspete, bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și alti nutrienți. Printr-o alimentație sănătoasă în timpul verii și toamnei, ajuți organismul să evite bolile specifice iernii.
Ce înseamna alimentație sănătoasă toamna?
Dacă în sezonul de primăvară – vară, trebuie să protejezi nasul, gâtul, urechile și membrele, toamna este momentul să protejezi intestinele, plămânii si ștomacul. Dacă primăvara și vara, alimentația echilibrată conține legume care cresc deasupra solului, toamna trebuie să consumi mai mult legume care cresc sub pământ.
În timpul toamnei, îți poți întări sistemul imunitar prin consumul alimentelor bogate în oligoelemente, antioxidanți, vitamine și minerale. Antioxidanții ( vitamina C, vitamina E, betacaroten, enzime, seleniu, zinc ) elimină radicalii liberi care rezultă în urma arderilor interioare. Fructele și legumele abundă de astfel de ajutoare pentru detoxifierea organismului.
Pentru a evita dereglările sistemului imunitar, consumă și alimente bogate în grasimi nesaturate ( acizi grași Omega3 și Omega6 ) – pește și ulei de pește.
Ce alimente trebuie să evităm? Alimentele bogate în grăsimi saturate, produsele tip fast-food, mezelurile, conservele, făina albă, uleiul rafinat, zaăarul rafinat.
Cele 10 alimente ale toamnei
1. Sfecla – Crudă, în salată sau coaptă, sfecla detoxifiază și revigorează organismul. În plus, combate anemia și reface depozitul de minerale al organismului. Are un gust bun, este ușor digerabilă și luptă eficient cu: viroza, nevroza, dereglările hepatice și cancerul.
2. Dovleacul – Indiferent ce soi de dovleac alegi ( turcesc, moscat, plăcintar sau Hokkaido ), fii sigură că vei consuma un aliment bogat în nutrienți valoroși care îți vor proteja stomacul, vezica biliară și ficatul. Ce mai conține dovleacul? Betacaroten, săruri minerale, enzime și lecitina. Un dulce sănătos este amestecul de sâmburi de dovleac cruzi cu miere, care combate paraziții intestinali.
3. Ridichea albă și ridichea neagră – Ridichile sunt legumele minune pentru funcționarea optimă a ficatului, adică a motorului de detoxifiere a organismului.
Ce conțin ridichile? Săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, vitamina C și vitamine din complexul B. Ridichile sunt foarte recomandate persoanelor cu dereglari hepatice, afecțiuni ale ficatului, anemie sau depresie.
4. Strugurii – Puterile miraculoase ale strugurelui se datorează numeroșilor nutrienți: calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc, enzime, vitaminele A si C, vitaminele din complexul B.
Fără să exagerezi, te poți bucura de struguri pentru efectul depurativ ( elimină toxinele și substanțele greu digerabile ). De ce să nu exagerezi cu strugurii? Deoarece conțin mult zahăr, motiv pentru care nu este recomandat să îi consumi dacă suferi de diabet.
5. Alunele și nucile – Aceste mici fructe tomnatice, cunoscute și sub numele de oleaginoase, sunt minunate dacă le consumi moderat ( maximum 10 mieji de nucă și 15 alune pe zi ). Alunele și nucile conțin proteine, grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali Omega3. Toate acestea oferă organismului colesterol sănătos și în plus, energizează organismul și au proprietăți antiinflamatorii.
Atenție! Pentru a te bucura pe deplin de alune și nuci, trebuie să le consumi proaspete, adică să le păstrezi în coajă până în momentul în care le consumi.
6. Cătina și măceșele – Un adevărat antidot împotriva răcelilor și gripei, cătina și măceșele se consumă fie uscate – sub formă de pulbere, fie sub formă de sirop natural.
Puține persoane cunosc beneficiile unei cure cu cătină sau măceșe: un aport foarte mare de vitamina C și flavonoide, care întăresc puternic sistemul imunitar și cresc rezistența organismului la frig și umiditate.
În plus, cătina și măceșele stimulează circulația sângelui și activitatea cardiacă, te feresc de reumatism și atenție, pot preveni depresia!
7. Coarnele și porumbelele – Coarnele, mici fructe tomnatice de culoare galben- portocalie, conțin vitamina C, calciu, potasiu și fier sț în plus, combat anorexia, diareea și depresia. Se pot consuma proaspete sau sub formă de suc și sirop natural, compot, lichior, vin, marmeladă sau dulceață.
Surorile coarnelor, porumbelele , sunt la fel de mici însă au o culoare violet spre negru și sunt acrișoare. Conțin vitamina C și zăharuri, în plus, au proprietăți astringente, deoarece conțin mult tanin, motiv pentru care sunt folosite în multe preparate cosmetice.
Porumbele sunt un excelent diuretic, antiseptic și antidepresiv.
8. Murele – Aceste mici delicii dulci – acrișoare sunt fructele de pădure cel mai bogate în vitamina A, vitamina E și vitamina C. În plus, murele conțin magneziu, seleniu și germaniu.
Savurează-le proaspete, bobiță cu bobiță, sau sub forma de suc și sirop natural.
9. Gălbenuș de ou din curte – Alege neaparat gălbenușul ouălelor de casă sau de curte, pentru a te bucura de toate beneficiile acestui aliment care devine dintr-o dată foarte delicios și frumos colorat, doar dacă este natural!
6 ouă pe săptămână asigură necesarul de seleniu, atât de important pentru imunitate. Și, atenție! Seleniul te protejează de infecții și cancer ovarian!
10. Fructele și florile de soc – Alege cu încredere și florile sau fructele de soc ( fierte, în dulcețuri sau în ceai ) pentru că stimulează metabolismul. Atenție! Nu le consuma verzi, pentru că au un efect laxativ puternic.
Alte alimente pe care trebuie să le consumi toamna: varza, conopida, broccoli, praz, pere, gutui, mere, fasole, mazăre, linte, nuci, ghebe, castane comestibile și mandarine.
Sursa: acasa.ro