„Am fost cumpărată și vândută. Nimic nu mă va ajuta să uit asta”
8:47, marți, 30 iunie, 2015 | Cuvinte-cheie: copil, gestație pentru altcineva, mama, mama-surogat
„Familia și industria reproductivă exercită o presiune puternică asupra acestor femei, astfel încât să apară numai fața idilică a surogatului.”
Pe blogul său „Faţa ascunsă a maternităţii surogat” (The other side of surrogacy) Jessica Kern se defineşte ca un „produs” al GPA (Gestație pentru altcineva). Ea împărtășește o suferinţă din care nu reuşeşte să-şi revină: a fost „abandonată” de mama sa biologică.
Cu femeia care a crescut-o, americanca de treizeci de ani nu mai are nici o relaţie. Lucrurile au mers prost cu „mama” care a adus-o pe lume și pe care a găsit-o la 26 ani. Trebuie spus că şi de-o parte şi de alta toată lumea este indignată şi deranjată de Jessica: “în loc să fie recunoscătoare că există”, se exprimă public împotriva GPA. Este printre semnatarii unui apel internațional pentru abolirea GPA (Stop Surrogacy Now).
Pentru a înţelege şi mai bine suferinţa Jessicăi Kern, trebuie înţeles ce implică de fapt GPA (Gestația pentru altcineva): o mamă purtătoare (mamă surogat, mamă de împrumut) care acceptă în urma unui acord să rămână însărcinată cu obiectivul de a da naștere unui copil care va fi crescut de o altă familie sau persoană ca fiu propriu. Este o maternitate de substituție în baza unui contract sau înțelegeri de gestație. Embrionul, respectiv fătul, care este purtat în pântece de către mama purtătoare poate fi fiu biologic sau poate fi ovulul fertilizat în prealabil aparținând unei alte femei. În acest al doilea caz, mama purtătoare nu are nici o legătură genetică cu copilul pe care îl poartă. În general, mamele purtătoare fac acest lucru în schimbul unei retribuții bănești.
Şi din toată această combinaţie se nasc copii care vor suferi şi vor spune precum Jessica: „Am fost cumpărată și vândută. Nimic nu mă va ajuta să uit asta.”
sursa culturavietii.ro