Arhiep. Ieronim: „Starețul Iosif face parte din ceata cuvioșilor contemporani, alături de Sfinții Paisie și Porfirie”
13:25, vineri, 20 aprilie, 2018 | Cuvinte-cheie: Arhiepiscopul Atenei, Biserica Ortodoxă a Greciei, Iosif Vatopedinul, manastirea vatoped, monitorizarea presei, Muntele Athos, Sfântul Paisie Aghioritul, sfântul Porfirie Kavsokalivitul.
Aflat la prezentarea unui volum despre cunoscutul monah athonit Iosif Vatopedinul (†2009), Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a spus că „Starețul Iosif face parte din ceata cuvioșilor contemporani alături de Sfinții Paisie și Porfirie”.
Mănăstirea Vatoped a organizat joi, 19 aprilie, lansarea volumului semnat de starețul Efrem intitulat „Starețul Iosif Vatopedinul (1.9.1921-1.7.2009)”, scrie Arhiepiscopia Atenei pe site-ul oficial.
Evenimentul a avut loc la sala Christos Lambrakis a Palatului Muzicii din Atena în prezența Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe a Greciei și a numeroși ierarhi, reprezentanți ai autorităților de stat, artiști, clerici și laici.
În cuvântul de deschidere, Arhiepiscopul Ieronim a prezentat aspecte din viața părintelui Iosif Vatopedinul, punând accent pe nevoințele sale duhovnicești.
„Starețul Iosif cel tânăr a fost un vrednic fiu duhovnicesc al Fericitului Stareț Iosif Isihastul. L-a imitat în nevoințele ascetice ale ascultării, postului, iubirii nevoințelor, rugăciunii, smereniei și cu binecuvântarea lui a dobândit harismele Sfântului Duh și în special cea a teologiei”, a spus Arhiepiscopul potrivit site-ului oficial al Bisericii Greciei.
„Deși nu a beneficiat de o educație lumească, a scris 16 cărți vrednice de scrierile părinților filocalici”.
Face parte din ceata cuvioșilor contemporani
„Starețul a trăit 72 de ani în viața monahală, a dobândit o mare experiență în viața duhovnicească și după opinia publică a fost numărat în ceata personalităților cuvioase contemporane ale Sfântului Munte alături de Starețul Efrem Katunakiotul, Sfântul Paisie și Sfântul Porfirie Kavsokalivitul”.
În încheierea mesajului său, Arhiepiscopul Ieronim a subliniat faptul că „Starețul a primit o Mănăstire Vatoped în ruine și a transformat-o într-un model de chinovie și o laudă pentru întreaga Ortodoxie într-o perioadă de secetă duhovnicească”.
Iosif Vatopedinul – un model pentru toți
Într-o declarație făcută în aceeași zi pentru jurnaliștii greci, Preafericitul Părinte Ieronim a spus că „nu cinstim doar un monah virtuos, ci aducem o cinste vieții isihaste”.
„În special în vremurile noastre avem nevoie de acest tip de viață”.
„A fost un om sfânt, un exemplu pentru noi toți”, a spus conducătorul Bisericii Greciei despre părintele Iosif Vatopedinul.
„L-am cunoscut și am lucrat împreună. De la acest om am păstrat toate cele din lăuntrul meu, deoarece de la un duhovnic le primești pe toate”, a mărturisit Arhiepiscopul.
Zâmbetul de dincolo de moarte
Părintele Iosif Vatopedinul este unul dintre cei mai fideli ucenici ai lui Gheron Iosif Isihastul, un mare părinte athonit contemporan.
Părintele Iosif Vatopedinul și-a petrecut ultimii ani din viață în Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos, în curtea căreia este și înmormântat.
După trecerea sa la cele veșnice, Părintele Iosif Vatopedinul a zâmbit vreme de aproape o oră.
Părinții de la Mănăstirea Vatoped mărturisesc acest minunat lucru, fapt susținut și de fotografiile făcute în acele clipe de credincioșii aflați acolo.