Arhiepiscopul Ioachim despre restricțiile impuse pelerinajului de la Iași: „Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”
16:26, vineri, 9 octombrie, 2020 | Cuvinte-cheie: pelerinaj, sf parascheva
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului i-a transmis joi Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o scrisoare deschisă prin care se solidarizează cu mesajul acestuia referitor la interzicerea accesului credincioșilor din alte localități în incinta Catedralei Mitropolitane din Iași. El scrie că măsura este fără precedent în istoria acestui pelerinaj.
Măsura a fost argumentată ca nevoie de prevenire a răspândirii virusului SARS-Cov-2, deoarece pelerinajul anual la sărbătoarea Sfintei Parascheva aduce mulțimi mari de credincioși în oraș.
„Cu frățească dragoste și firească tristețe, mă adaug și eu sentimentului de durere sufletească al Înaltpreasfinției Voastre”, îi scrie ierarhul (foto, stânga) Mitropolitului Teofan (foto, centru).
Catedrala Mitropolitană „pare a fi mai curând o redută strașnic păzită de forțe militare, care în orice clipă pot interveni pentru a îndepărta pe cei ce ar veni să o cucerească”, remarcă părintele arhiepiscop.
„Cunosc acest pelerinaj de mai bine de 40 de ani. Oricât de restrictive erau normativele conducerii atee a orașului din timpul comunismului, nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”, adaugă el.
„De aceea atitudinea exprimată în cuvântul Înaltpreasfinției Voastre o susțin întru totul, iar sfaturile duhovnicești, transmise clerului și credincioșilor pelerini, ni le însușim și noi, sperând să aducă în inimile și sufletele tuturor pacea lui Hristos și mângâiere duhovnicească”, transmite Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Mitropolitul Teofan a îndemnat clericii, monahii și credincioșii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei să postească și să se roage în această perioadă.
Restricțiile impuse de autoritățile sanitare pelerinajului de la Sf. Parascheva de la Iași au dus practic la anularea sărbătorii așa cum o știm de secole.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor au anunțat că racla cu moaștele sfintei nu vor mai fi scoase la închinare, iar hramul Mitropoliei se va restrânge la oficierea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, de sărbătoarea sfintei.
Vezi și:
Sursa: https://basilica.ro/