Aspectele economice ale sexului
6:42, luni, 8 iunie, 2015 | Cuvinte-cheie: aspectele economice ale sexului, familie, pilula contraceptivă, valorile familiei
V-aţi întrebat vreodată de ce bărbaţii par să facă mai puțin efort în căutarea femeilor, de ce există mai multe despărţiri și parteneri înainte de căsătorie și de ce căsătoriile au loc mai târziu și sunt mai rare? Este vorba despre aspectele economice ale sexului – cererea, oferta și costul. Oh, și impactul inventarii pilulei contraceptive.
Acest clip deosebit, oferit de Institutul Austin pentru Studiul Familiei și Cultură reuşeşte destul de bine să explice faptul că femeile decid în relaţiile consensuale, dar nu sunt întotdeauna conștiente de acest lucru.
Vizionaţi-l sau citiţi mai jos unde am defalcat principalele puncte. Pun pariu că n-aţi considerat sexul şi din această perspectivă !
Sexul este un schimb
La început, pare un schimb egal între bărbați și femei: acces intim la corpul celuilalt.
Dar nu este un schimb egal, din cauza diferitelor utilizări. Bărbaţii au tendinţa de a face sex din plăcere, nu neapărat din dragoste. Pentru femei, înseamnă a dărui şi a primi dragoste, a consolida angajamentul, a se afirma și a se îndrepta spre o siguranță în cadrul relației (de exemplu, căsătoria).
Cât îi costă sexul pe bărbaţi?
Undeva între câteva băuturi și complimente şi o lună sau două de întâlniri sau un angajament pentru toată viața. Cele mai multe femei ar cere destul de puţin.
Deci, de ce femeile nu cer o „taxă” mai mare pentru sex? Deoarece „prețul de piață” al sexului nu mai aparţine deloc femeilor şi nici nu mai e o chestiune privată; bărbați și femei se orientează în funcţie de așteptările societății.
În esență, astăzi oamenii pot obține sex la un preț foarte mic.
De ce a piața sexului s-a schimbat faţă de cum era înainte?
Unul dintre principalele motive – pilula contraceptivă.
Pilula însemnă că se poate face sex fără posibilitatea de a rămâne însărcinată – acest lucru a redus „costul” sexului.
Înainte, sexul era orientat sau avea loc după un angajament serios. În zilele noastre nu mai este o condiție necesară, deoarece este puţin probabil să se ajungă la un rezultat pe termen lung ,de exemplu un copil.
Pilula a schimbat modul formării unui cuplu: a face sex și a te gândi la căsătorie au devenit două lucruri foarte diferite.
Acest lucru a schimbat modul de a se cupla: au rămas bărbați și femei care caută lucruri foarte diferite. Femeile încă doresc căsătorie, bărbații tind mai mult spre relații sexuale pe termen scurt.
Pe termen scurt, femeile deţin puterea şi au puterea de a oferi sex unei mari părţi de bărbaţi care caută acest lucru (ocazional). Dar, pe termen lung, bărbaţii au puterea: fertilitatea lor se menţine mai mult și pot găsi de făcut sex cu ușurință, astfel încât nu sunt presaţi de timp să-şi formeze o familie sau să se implice într-o relaţie. Nu că le e frică să se implice, doar că nu prea sunt motivaţi să o facă.
Cum ar putea ridica femeile prețul sexului pe piață din nou?
După părerea economiștilor, modul cel mai logic este ca femeile să colaboreze între ele. Această solidaritate a fost mai evidenţiată în trecut: acum, femeile sunt în competiţie unele cu altele.
Acest preț ridicat al sexului ar conduce la „eforturi de atracţie mai impresionante, la investiții mai importante din partea bărbaţilor, la relații mai lungi, la mai puţini parteneri premaritali, la convieţuiri mai scurte și la mai multe căsătorii.”
Bărbaţii au tendinţa de a se comporta bine sau rău în funcţie de ceea ce femeile din viaţa lor le permit: astfel, puterea femeii ar consta în a ști ceea ce vrea și în a semnala acest lucru în mod clar într-o relație.
Sunt bărbații sau femeile favorizate de prețul actual al sexului?
Astăzi, economia sexului favorizează clar ceea ce vor bărbaţii, chiar dacă aceştia oferă astăzi în schimb mai puțin decât ofereau în trecut.
Femeile, dacă s-ar uni, ar putea schimba acest lucru, dar aceasta nu pare pe cale să se întâmple.
sursa http://stiripentruviata.ro