Biserica Ortodoxă a decis să utilizeze media digitală în lucrarea pastoral-misionară - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica Ortodoxă a decis să utilizeze media digitală în lucrarea pastoral-misionară

11:31, luni, 11 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Biserica Ortodoxă a făcut un pas istoric. S-a decis să se ”Utilizeze media digitală în lucrarea pastoral-misionară ” și a mai decis ” intrarea în rețelele de socializare pentru întâlnirea cu omul de astăzi ”

În multă liniște și departe de ochii presei, a avut loc o întâlnire la care au  participat cele mai importante personalități ale lumii ortodoxe din 21 de țări și specialiști internaționali în comunicare. Întâlnirea numită sugestiv ”Conferinţă internaţională despre media digitală şi pastoraţia ortodoxă” a avut loc la Atena în perioada  7-9 mai 2015 și a schimbat radical principiile de comunicare conservatoare ale Bisericii Ortodoxe.
Deși oficial nu se vorbește despre acest aspect, surse din conducerea ortodoxiei ne-au declarat că această ”conferință” este rezultatul îngrijorării fără precendent a Bisericii în legătură cu scăderea vertiginoasă a numărului de tineri și persoane active care trec pragul lăcașelor de cult. Această stare de fapt reală, dar negată de Biserica Ortodoxă,  a impus organizarea acestei întâlniri de o anvergură fără precedent în lumea ortodoxă.comitetul-de-onoare
Conștientizarea faptului că internetul și noile mijloace de comunicare sunt net superioare celor folosite de Biserică, a dus la luarea unei decizii istorice de întoarcere cu fața la internet (modernism). Astfel, după ce ani de zile preoții au explicat credincioșilor  cât de malefic este internetul, iată că de azi discursul se va întoarce cu 180 de grade, mediul online devenind o ” temă comună de acțiune pentru toate Bisericile Ortodoxe locale ”.
De azi înainte, preoții vor trebui să se pună la punct cu folosirea internetului și a rețelelor de socializare și, mai mult de atât, vor trebui să fie activi în mediul online deoarece cuvântul Domnului Iisus Hristos spune : „Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura” (Marcu 16, 15) se extinde astăzi şi asupra universului cultural şi informațional. ”
Într-un comunicat intern semnat de ”DANIEL,  Patriarhul României” se spune : ”Globalizarea economică, mobilitatea populației şi dezvoltarea rapidă a mijloacelor de comunicare au provocat, mai ales în ultimele decenii, mutaţii majore în viaţa oamenilor, cu consecințe asupra contextului social în care Biserica își desfăşoară misiunea ei mântuitoare. Accelerarea ritmului de viaţă al persoanelor, relativizarea timpului şi a spaţiului în raporturile dintre comunităţile statale, culturale şi religioase influențează direct mentalitățile tradiționale şi comportamentele sociale. De aceea, mondializarea comunicării prin extinderea globală a mass-media şi a rețelelor digitale reprezintă o temă comună de cercetare, reflecție şi acțiune pentru toate Bisericile Ortodoxe locale.
…. Biserica noastră are datoria de a înţelege modul de funcționare al societății informaționale din zilele noastre, pentru a folosi cu discernământ mijloacele de comunicare spre a comunica valorile Ortodoxiei şi de a intra în rețelele de socializare pentru întâlnirea cu omul de astăzi, utilizator de noi tehnologii comunicaționale în Areopagul modernității.
Utilizarea media digitală în lucrarea pastoral-misionară presupune responsabilitate eclezială şi înţelepciune pastorală, deoarece, deşi o tehnologie nouă oferă oamenilor noi posibilități de dezvoltare, totuşi ea poate aduce şi noi provocări sau pericole în privinţa păstrării valorilor spirituale, culturale şi sociale tradiționale ale persoanelor şi popoarelor. În acest sens, rețelele de socializare pot contribui la o mai bună cunoaștere reciprocă a diferitelor tradiţii şi la consolidarea comunităţilor de credinţă, dar multitudinea de idei şi opinii exprimate liber în spaţiul virtual trebuie supusă mereu unei analize critice şi selective, potrivit valorilor permanente ale credinţei şi moralei creştine. ”
Ieșirea activă și organizată a Bisericii Ortodoxe în mediul online va schimba din temelii tot ce știam despre acest cult și mai ales despre preoți. Rețelele de socializare nu sunt pregătite să accepte discursul de lemn al Bisericii Ortodoxe, fapt pentru care anticipăm că ortodoxia va fi pusă la grea încercare și va fi nevoită să iasă din sfera de comunicare conservatoare și să își modeleze discursul conform vremurilor în care trăim.
O altă încercare grea va fi faptul că preoții vor fi expuși public. O mare parte dintre ei se vor bucura de o comunicare civilizată și de respect, dar cei care se gândesc doar la cum să își facă avere și cum să ”ușureze” enoriașii de bani vor fi aspru criticați și odată cu ei și Biserica Ortodoxă.
Considerăm că decizia Bisericii Ortodoxe de a nu mai aștepta să vină lumea la ea ci să iasă ea în lume este una foarte bună și de importanță istorică în evoluția creștinismului. De fapt această părere nu este doar a nostră, ci a majorității celor care au participat până ieri la ”Internațional Conference on digital media and Orthodox Pastoral care”.
Pentru a înțelege cu toții anvergura și importanța decizională a evenimentului, aveți mai jos  componența Comitetului Onorific al întrunirii și lista cu cei care au luat cuvântul.

Sursa: http://www.ziarpiatraneamt.ro/

congres-ortodox

Contact Form Powered By : XYZScripts.com