Biserica Ortodoxă din Moldova s-a autosesizat în urma reportajului transmis de Pro TV cu referire la starea degradabilă a Arcului de Triumf
14:41, sâmbătă, 24 august, 2019 | Cuvinte-cheie: arcul de triumf, biserica ortodoxa din moldova, portile sfinte
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove s-a autosesizat în urma reportajului transmis de Pro TV Chișinău cu referire la starea degradabilă a Arcului de Triumf.
Reporter Pro TV: Cu o istorie de aproape două secole, Arcul de Triumf din centrul capitalei se ruineaza văzând cu ochii. Mai multe pietre din coloane s-au desprins și au apărut fisuri. Cei din primărie strâng din umeri și spun că nu știu cui îi aparține monumentul și ce instituție ar trebui să se ocupe de renovări.
Arcul de triumf din Chișinău a fost construit acum 174 de ani, pe axa de simetrie a ansamblului arhitectural ce cuprinde Catedrala Nașterii Domnului, Clopotnița acesteia, Piața Marii Adunări Naționale și Palatul și paraclisul mitropolitan, care se aflau pe locul actualei clădiri a Casei Guvernului.
În perioada țaristă, dar și cea interbelică, prin Porțile Sfinte (Arcul de Triumf) la evenimentele de importanță eclesială intra arhiereul locului, iar pe frontispiciul monumentului era scris cu litere mari de bronz: „BINECUVÂNTAT CEL CE VINE ÎN NUMELE DOMNULUI”.
În reportajul realizat de Pro TV, funcționarii de la primărie recunosc că Arcul de Triumf nu este luat la evidență de nici-o structură, nici structura municipală nici de stat. Ar trebui să fie în grija autorităților, dar nici până acum nu este clar cine e responsabil să întrețină acest monument.
De la 1989, Bisericia Ortodoxă din Moldova întodeauna și-a manifestat interesul față de patrimoniul spiritual al țării, fie că este vorba de restaurarea monumentelor istorice, vestigii ale culturii și spiritualității noastre pe aceste meleaguri, fie că este vorba despre repararea, consolidarea ori construirea unor biserici noi, catedrale și alte monumente ale identității culturale și naționale.
Având în vedere că Biserica Ortodoxă din Moldova pe parcursul a mai bine de două decenii a restaurat și a repus în valoare 718 edificii eclesiale – monumente de stat, care defapt sunt patrimoniul național al țării și în continuare vor rămâne astfel, doar că Biserica Ortodoxă din Moldova le-a gestionat, le-a reconstruit, le-a restaurat din resursele pe care le-a identificat prin intermediul catedrelor, amvoanelor, implicând ctitori, binefăcători și sponsori, de-altfel prin aceasta Biserica s-a poziționat încă din primii ani de independență a Republicii Moldova, ca unul dintre cei mai mari contribuabili ai statului Republica Moldova.
Din aceste considerente venim cu rugămintea către autoritățile abilitate ca suplimentar la cele 718 monumente ocrotite de stat care sunt prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 740 din anul 2002 să mai introducă încă un obiectiv din patrimoniul național – Arcul de triumf (Porțile Sfinte) pentru ca Mitropolia Moldovei să își poată asuma responsabilitatea gestionării acestui monument istoric și a identifica mijloace necesare pentru restaurare, astfel încât Arcul de Triumf – Porțile Sfinte să redevină pe bună dreptate o carte de vizită a orașului și a republicii, pe care cu părere de rău autoritățile locale l-au lăsat de izbeliște, fapt constatat în prezent de opinia publică.
Direcția mitropolitană, www.mitropolia.md