Biserica Ortodoxă Rusă, preocupată de legalizarea „căsătoriei” unisex și a avortului și de ascensiunea secularismului în Europa
22:40, vineri, 27 martie, 2015 | Cuvinte-cheie: avort, Biserica Ortodoxă Rusă, homosexualitate, ilarion alfeev
Biserica Ortodoxă a Rusiei este preocupată de erodarea conceptului de căsătorie ca uniune între un bărbat și o femeie, scrie agenția de presă Interfax.
„Zece din cele 19 țări care au legiferat uniunile între persoane de același sex sunt din Europa, cea ce afectează direct Rusia ca parte a civilizației europene. E de ajuns să ne reamintim cum a fost prezentată în străinătate legea rusească ce restricționează propaganda homosexualității în rândul minorilor,” a declarat Mitropolitul de Volokolamsk, Înalt Prea Sfințitul Ilarion, care este și președintele Departamentului Sinodal pentru Relații Externe al Patriarhiei de la Moscova, la o întâlnire a comitetului de cooperare internațională al Consiliului prezidențial pentru legături cu asociații religioase.
Mitropolitul a mai vorbit despre problema avortului, numindu-l „o violare majoră a drepturilor omului”.
„Ar trebui să acordăm fiecărei persoane dreptul de a se naște. Și fiecărei persoane ar trebui să-i fie dat dreptul de a trăi cât hotărăște Dumnezeu. Noi trăim acum vremuri în care în Europa se dezvoltă eutanasia mobilă (clinicile de eutanasie la domiciliu, legale în Olanda, n. red.), eutanasia copiilor și sinuciderea asistată (în prezența unui doctor)”, a mai spus ierarhul.
Mitropolitul Ilarion a mai spus că „manifestările de secularism agresiv rănesc sentimentele credincioșilor; lucuri care sunt sacre sunt insultate și batjocorite sub pretextul libertății de exprimare și de discurs”, de aceea, aceste manifestări sunt periculoase pentru pacea socială.
Înaltul ierarh și-a exprimat preocuparea și pentru creșterea puternică a extremismului în Orientul Mijlociu și pentru soarta minorităților religioase de acolo. El a salutat declarația în apărarea creștinilor și a altor comunități persecutate din regiune, inițiată la ONU de Rusia și Vatican. Documentul a fost prezentat la a 28-a sesiune a Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, pe 13 martie, și a fost susținută de 65 de țări.
sursa culturavietii.ro/