Biserica și egalitatea de gen
0:04, vineri, 9 iunie, 2017 | Cuvinte-cheie: discuție, egalitatea de gen
O dezbatere organizată de Platforma pentru Egalitate de Gen, la Chișinău.
Platforma pentru Egalitate de Gen, care grupează mai multe organizații neguvernamentale, a ținut astăzi în capitală o dezbatere publică despre felul cum influențează biserica locul femeii în societatea moldoveană. La discuții au participat, cum mai rar se întâmplă, și doi preoți ai Bisericii Ortodoxe, care au încercat să apere rolul instituției lor în aceasta privință. Cu cât succes?
Preoţii Octavian Solomon şi Iulian Rață care au participat la dezbatere sunt şi profesori la Academia de Teologie din Moldova. Ambii au insistat că Biserica Ortodoxă nu diminuează rolul femeii în societate, ci dimpotrivă promovează egalitatea între bărbați și femei.
„Toţi nu ştiu de ce cred că Biserica diminuează la maxim poziţia femeii. Din punctul meu de vedere este absolută greşită această percepţie. Biserica dimpotrivă îi acordă un rang de cinste. Uitați-vă în sinaxarul, în calendarul bisericii ortodoxe, mai mare echitate de gen nu o să găsiţi.” a spus părintele Iulian Raţă.
Slujitorul Bisericii Ortodoxe a părut să se contrazică însă atunci când discuțiile au ajuns la echitatea de gen în sectorul public şi la implicarea femeii în politică. Iulian Raţă a negat, de exemplu, necesitatea cotei minime de 40 la sută de reprezentare a femeilor pe liste de partid, adoptată după multiple amânări anul trecut sub presiunea societăţii civile:
„Noi nu trebuie să angajăm oamenii după criteriul de gen. Trebuie să-i angajăm după criteriul de profesionalism, nu să angajez pe cineva doar ca să am cota de 40 la sută pentru că altfel sunt penalizat.”
Vicepreşedinta Platformei pentru egalitatea de gen Valentina Bodrug Lungu a menţionat că obligativitatea cotei de reprezentare este doar un instrument temporar menit să educe clasa politică şi societatea în ansamblu:
„Astfel ca ei să înţeleagă că avem nevoie ca experienţa femeilor şi bărbaţilor să fie reprezentată echitabil unde se iau decizii.”
Preotul Octavian Solomon a fost însă şi mai categoric la acest subiect:
„Dar cum credeţi Dvs. din postura de mama femeia se reprezintă mai bine, decât în parlament. femeia cred că e bine să stea şi în rostul său. Nu-i facem 40 la sută, gata, femei, băgați-că în parlament.”
Slujitorii bisericii au avut poziţii oarecum diferite de cele ale activiștilor civici şi în ce priveşte, de exemplu, concediul paternal. Preoţii nu au negat necesitatea participării ambilor părinţi la educarea copiilor, doar că, la părerea lor, femeia are rol primordial în acest proces.
Cât despre rolul bisericii în combaterea violenţei în familie, iată cum l-a descris părintele Iulian Raţă:
„Undeva femeia îşi asumă responsabilitatea în momentul în care se căsătorește cu un bărbat violent. Îşi asumă responsabilitatea. Biserica nu încearcă să ia atitudine din momentul în care femeia a fost bătută, încercăm să luăm atitudine mult mai înainte ca să prevenim situaţia în cauză.”
În cadrul dezbaterii a fost abordată implicarea bisericii ortodoxe în recenta campanie electorală, cea prezidențială din toamna anului trecut. Cei doi preoţi au criticat atacurile sexiste la adresa candidatei Maia Sandu lansate de episcopul Markel, spunând că aceasta nu este poziţia întregii biserici ortodoxe. Preoţii nu au comentat însă gestul Mitropolitului Vladimir care l-a sprijinit indirect pe socialistul Igor Dodon îndemnând oamenii în ajun de scrutin să voteze un candidat „ortodox, botezat, cununat şi patriot, un apărător al valorilor tradiţionale”.
Un recent studiu despre Biserică şi Stat realizat de fundaţia Soros Moldova arată că 77 la sută dintre cetăţeni resping ideea ca preoţii să sfătuiască oamenii cu cine să voteze. Marea majoritate cred că biserica în general nu ar trebui să se implice în politică. studiul mai constată că apartenența la valorile creştin-ortodoxe îi fac pe cetăţenii Republicii Moldova să fie profund conservatori, intoleranți şi adepţii unor viziuni tradiţionale despre rolul femeii în societate.
Sursa: https://www.europalibera.org/