Bucurați-vă de lumină. Bucurați-vă de puțin. Și mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate!
13:36, joi, 13 iulie, 2017 | Cuvinte-cheie: Bucuraţi-vă, cugetari duhovnicesti, lumina, luminare
Ma gândesc câte lucruri și-au pierdut puterea și au rămas în viața noastră doar ca simboluri. Unul dintre ele este chiar Lumina. Lumânările și Candelele s-au păstrat doar în biserici ca simbol. În unele zone din România bătrânii nu zic lumânare, ci „lumină”. Azi lumina vie a lumânărilor arde simbolic pentru că este acoperită de becurile electrice. Le aprindem fără să mai știm de ce. Chiar așa: de ce?
La Oricova nu am curent și când a căzut noaptea am improvizat o candelă dintr-un pahar și o bucată de capac de tablă. Lumina unei singure candele lumina întreaga casa așa că puteai călca fără sa te lovești de stâlpi, fără sa orbecăi cu mîinile întinse. Am înțeles de ce candela e sfântă.
Lumina de noapte e altfel decât lumina de zi, așa cum soarele e diferit de luna. Noaptea este pentru somn și contemplație, iar luminile puternice strică și una și alta. Ce Nebunie, s-ar părea, să nu mai ai ocazia să experimentezi lipsa luminii. Dar lumina falsă ne luminează exteriorul, în timp ce înăuntru crește întunericul. Dacă ziua ar începe odată cu răsăritul soarelui și s-ar sfârși cu căderea nopții, am avea suficient timp pentru munca și somn, nu am dormi în cele mai frumoase ore ale zilei, când totul miroase a prospețime și nu am sta treji când noaptea apasă toată zidirea spre somn. De aici bolile psihice, stresul, irascibilitatea și întunecimea minții.
Bucurați-vă de lumină. Bucurați-vă de puțin. Și mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate!
Ierom. Savatie (Baștovoi)