Calea Postului Mare: ziua a XXXVI-a | Taina Sfântului Maslu
10:16, marți, 23 aprilie, 2024 | Cuvinte-cheie: maslu, octavian mosin, sfantul maslu, Taina Sfântului Maslu
Despre Sfântul Maslu mulți dintre creștini cred, eronat, că această taină se oficiază doar pe pat de moarte, ca o dezlegare. Ceea ce este neadevărat, or vorbim despre o rugăciune de vindecare și de întărire atât sufletească, cât și trupească.
Credincioșii care asistă pentru prima dată la Sfântul Maslu remarcă că se simt din primele clipe membri ai unei comunități, simt preoții mai aproape și o dorință de a începe o curățenie generală în cămara sufletului. Mai mulți enoriași mi-au mărturisit, și nu doar în perioada postului acesta, despre felul în care se simt după ce participă la ritual: inima – deschisă, cugetul – luminat și corpul – plin de vigoare.
În același timp, taina are efectul iertării păcatelor.
Însuși Hristos vindeca bolnavii, iar apostolii le ungeau rănile cu ulei, practică și binecuvântare pe care au primit-o urmașii acestora, adică slujitorii.
Rugăciunile rostite în cadrul slujbei aduc pocăință, pace, liniște și ușurare.
Toate acestea sunt pentru recăpătarea sănătății, zdruncinată din cauza neliniștilor din societate, dar și a luptelor interioare. Or, numărul celor care aleargă după ajutorul Domnului, fiind grav încercați de tot felul de boli, este în creștere.
Venind la Sfântul Maslu în căutarea unei vindecări a bolilor trupești, creștinul descoperă unele patimi și păcate și înțelege de unde își trage rădăcina starea de suferință.
Rugăciunile invocate ne duc spre Marele Doctor, adică Dumnezeu, care vindecă toate bolile și neputințele noastre. Fără de El, de-a dreptul nu putem face nimic!
Unii dintre suferinzi ajung să înțeleagă că, de multe ori, bolile și durerile noastre ne unesc cu suferințele Mântuitorului Hristos, și în acest fel ni se deschide calea spre mântuire și vindecarea de moartea duhovnicească.
Să ne grăbim a primi această ungere cu untdelemn sfințit ori de câte ori simțim nevoia de a ne întări viața noastră, dar să nu uităm că nicio vindecare nu e posibilă fără credință.
Preot Octavian Moșin