Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii aproba crearea de copii cu „trei parinți”
16:37, joi, 5 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: copii cu „trei parinți”, fertilizare in vitro, marea britanie
Camera Comunelor a adoptat un proiect de lege care va face din Regatul Unit al Marii Britanii prima țara ce va permite crearea de copii „cu trei parinți”. Parlamentarii britanici au votat cu 382 de voturi la 128, in sprijinul Reglementarilor 2015 privind embriologia și fertilizarea umana (prin donare mitocondriala), elaborate de Ministerul Sanatații, care va permite transferul ADN-ului mitocondrial. Tratamentul combina materialul genetic al ovulelor de la doua femei cu spermatozoizii unui barbat, pentru producerea unui embrion, prin fertilizare in vitro, care are ADN-ul a trei persoane. Regulamentele ar permite doua tehnici: Maternal Spindle Transfer (MST), ce presupune modificarea ovulului mamei inainte de fecundare și Pro Nuclear Transfer, care inseamna modificarea unui embrion deja existent in incercarea de a preveni transferul de boli mitocondriale de la mama la copil.
Parlamentarii britanici au aprobat Regulamentul in ciuda ingrijorarilor serioase cu privire la siguranța, problemele etice si juridice ale acestei practici netestate. Donarea mitocondriala nu doar ca deschide ușa eugeniei „copiilor selecționați”, cu favorizarea anumitor trasaturi in detrimentul altora, ea nu arata nici respect fața de demnitatea copilului nenascut, copil creat și distrus, dupa voia fiecaruia. Practica in sine nu este testata.
Parlamentara Fiona Bruce a intrebat:
„Unde va duce aceasta? Raspunsul trebuie sa fie: sa ne oprim aici. Raspunsul trebuie sa fie: aceasta este linie roșie, in țara noastra, la fel ca in toate celelalte țari din lume, dincolo de care nu se trece”.
Robert Flello, parlamentar, și-a exprimat de asemenea ingrijorarea:
„Autoritatea pentru Fertilizare și Embriologie Umana (HFEA) insași recunoaște ca prin aceasta aprobare exista o mare șansa de creare de ADN mutant”.
Organizația CARE for Europe și-a exprimat opoziția și ingrijorarea profunda declarand:
„… se intrerup și se recreeaza relații biologice complexe chiar la baza umanitații noastre. S-a interzis – in mare parte din cauza modificarii permanente a liniei germinale care ar rezulta –, astfel realizarea eugeniei, o schimbare fundamentala pentru copiii, nepoții noștri si nu numai”.
Regulamentele propuse merg impotriva dreptului internațional. 46 de membri ai Parlamentului European au trimis o scrisoare deschisa Ministrului pentru sanatate din Marea Britanie, Jeremy Hunt, prin care se opun propunerii, avertizand ca aceasta ar incalca o interdicție a UE cu privire la utilizarea manipularii liniei germinale in studiile clinice, și iși exprima ingrijorarea profunda cu privire la impactul tehnicii.
Dr. Miroslav Mikolášik, președintele Grupului de lucru pentru Bioetica al Parlamentului European, a avertizat in scrisoare:
„Noi credem cu tarie ca aceasta tehnica medicala, dezvoltata ca sa ajute un numar mic de femei afectate de boli genetice rare, ar afecta in mod negativ intreaga omenire prin stabilirea unui precedent pentru clonare și prin urmare, pentru modificarea speciei umane și de distrugere a patrimoniului nostru uman comun”.
Propunerea va fi dezbatuta in Camera Lorzilor la 23 februarie.
Intre timp, in Statele Unite sunt in toi intrunirile unei comisii insarcinate sa abordeze problema transferului ADN-ului mitocondrial și sa emita un studiu de consens cu privire la aspectele de politica etica si sociala din jurul acestei tehnici. Prima intalnire a avut loc la 27 ianuarie, iar a doua a fost programata pentru luna martie, cu un seminar public de 2 zile și o sesiune inchisa a comisiei. Sesiunea va face publice concluziile sale dupa a treia reuniune din mai 2015, cand va elabora și finaliza un raport.
sursa culturavietii.ro