Când copiii sunt mici trebuie ajutați să înțeleagă ce este bunătatea, dragostea, reținerea, ascultarea
9:32, joi, 28 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: protopopiatul drochia
Când copiii sunt mici trebuie ajutați să înțeleagă ce este bunătatea, dragostea, reținerea, ascultarea și multe altele. Dar cel mai important este ca ei să înțeleagă ce este frica de Dumnezeu, adică să cunoască ce fapte nu sunt plăcute lui Dumnezeu, și prin aceasta să se trezească conștiința fiecărui copil, pentru a nu le face. Să înțeleagă pentru ce trebuie să fie buni, cum să asculte și să iubească corect pe cei din jur. Și acest lucru este cel mai important în timpul copilăriei lor.
De acestea ar trebuie să se preocupe părinții cel mai mult, lăsând pe planul doi agonisirea averilor, goana după slavă deșartă, grija și străduința de a da multă cunoștință pământească copilașilor lor. Ce-i va folosi toate acestea copilului dacă fundamentul pe care ele se zidesc este pe nisip?… adică fără valorile educative morale și duhovnicești corecte.
Părinții sunt cei ce dau trup copiilor în momentul zămislirii, iar Dumnezeu dă sufletul. De îndată ce se naște un copil, de îndată ce primește Botezul, Dumnezeu dă un Înger păzitor, și copilul este protejat de Dumnezeu, Îngerul Păzitor și de părinți. De aceea părinții care și-au asumat răspunderea de a da naștere unui copil, cu mare durere și frică vor răspunde la dreapta judecată de sufletul dat de la Dumnezeu în răspunderea lor, adică cel al copilului lor, dacă din acest motiv sufletul se va rătăci de la calea dreaptă și se va duce în chinurile veșnice. Nu se mântuiesc părinții, dacă din vina lor s-au pierdut copiii lor de la calea dreaptă.
Tema educației este o temă foarte grea, deoarece pentru a face o educație corectă, trebuie mai întâi să arăți tu acest lucru prin fapte, nu prin litere și voce. Un rol important în acest proiect îl au și părinții, implicarea lor cu Dragoste, pentru un viitor mai bun al copiilor lor.
Copiii caută permanent o presupusă libertate, dar până la urmă această libertate îi îndreaptă pe căile greșite. Copilul are libertate în multe acțiuni ale sale. Are libertate, dar are și obligații.
Copiii trebuie acceptați cu amabilitate, pentru că copiii de astăzi au mult egoism și nu reacționează deloc cînd sunt certați. Dacă începem să-i certăm, sufletul lor se umple imediat de gânduri rele si inima lor se împietrește. Ei nu pot înțelege că îi certăm pentru binele lor, pentru că îi iubim.
În restricțiile impuse unui copil și forțarea de a-și îndeplini obligațiile la baza trebuie să fie dragostea, și această dragoste nimeni așa de bine nu o poate transmite decît părinții, profesorul și preoții din biserica lui Hristos. Toate trebuie făcute cu dragoste.
Sfântul Paisie Aghioritul într-o scrisoare către un frate în Hristos scrie: „În ceea ce privește copilul tău, despre care îmi scrii, sunt de părere că o atitudine dură față de el îi va face și mai rău. Îți îndeplinești responsabilitățile dând sfaturi și apoi încredințezi copilul tău lui Dumnezeu. Cred că munca ta va avea rezultate grozave dacă este însoțită de rugăciune.
Copiii mici sunt ca îngerii. Dar când ating vârsta maturizării, sunt ca puii din cuibar, care mereu se avântă să sara de la înălțime și de multe ori devin prada motănașilor. Ca să nu fie acest lucru ei pînă la vârsta maturizării trebuie să primească în inima lor acea dreaptă judecată și acele valori corecte, lăsate nouă moștenire de la bunei și străbunei.
Dar mai corect, de la sfinții apostoli în epistolele lor și scrierile sfinților părinți din viața lor practică. Un copil mic, care încă nu este în stare să lupte, este capabil să zdrobească diavolul prin smerenie, spune același cuvios. Smerenie unui copil, nu este altceva decât să asculte de cei mai mari.
Despre acestea, și nu numai, vom discuta în acest proiect educativ, la care azi am avut prima întâlnire după lansarea proiectului din 9 martie.
Mulțumim preoților, profesorilor, bibliotecarilor, părinților pentru implicare activa în proiect. Mulțumim și copiilor care participă cu râvnă la acest proiect și care, poate că vor fi chiar și promotorii celorlalți copii care vor vedea faptele lor, și le vor urma.
Ierodiacon Afanasie (Bîrnaz)