Canonizarea Părintelui Sofian Boghiu – Bucurie și recunoștință pentru cuconeștenii răspândiți în toată lumea
11:57, luni, 4 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: cuconestii vechi, sofian boghiu
„Eu sunt născut în Basarabia, pe malul Prutului, într-o fostă comună numită Cuconeștii Vechi. Acum, satul nostru nu mai este… a fost înghițit de apele Prutului. S-a făcut mai jos o hidrocentrală pe Prut și au fost dislocate vreo zece comune de pe ambele maluri ale Prutului, între care și comuna noastră… am fost acum doi ani acolo, pe malul Prutului și era un noian de ape, ca un fel de mare – eu am fost în Țara Sfântă și am fost pe la Marea Ghenizaretului (Marea Galileii), în partea de Nord a Palestinei – și parcă eram în fața Mării Ghenizaretului, vedeai cu ochii numai apă, dar se vedeau și celelalte maluri… așa încât tot ce-a fost legat de copilăria mea, biserică, școală, în afară de casa părintească, rudenii, prieteni, totul s-a șters, înghițit de aceste adâncuri.” (Arhimandrit Sofian Boghiu, 1912-2002)
Cu profundă bucurie și sentimente de recunoștință, Asociația Culturală Istorică Noua Galilee aduce la cunoștința publicului un moment deosebit în istoria cultural-spirituală a Cuconeștilor Vechi.
Suntem onorați să anunțăm că Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu, vrednic fiu al Cuconeștilor Vechi, va fi canonizat de către Biserica Ortodoxă Română. Această veste aduce o mare bucurie în sufletele celor care l-au cunoscut pe Părintele Sofian, în special, pentru cuconeștenii răspândiți în întreaga lume, începând cu tragicul eveniment din 1976, când satul lor a fost distrus din cauza construcției hidrocentralei Costești-Stînca.
Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” – un loc de rugăciune și amintire
Asociația Noua Galilee a înființat Casa Memorială „Arhimandrit Sofian Boghiu” în comuna Cuconeștii Noi, satul Cuconeștii Vechi, raionul Edineț, care a fost deschisă la 14 septembrie 2020. Această instituție muzeală devine o mărturie vie a moștenirii spirituale și culturale a Părintelui Sofian și a localității sale natale.
Continuăm eforturile pentru dezvoltarea patrimoniului cultural și spiritual
În lumina anunțului despre canonizarea Părintelui Sofian, Asociația Noua Galilee își reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea Rezervației Cultural Naturale Cuconeștii Vechi. Ne propunem să păstrăm și să promovăm valorile culturale și spirituale ale acestei comunități istorice, aducând numele Părintelui Sofian înapoi acasă la Cuconeștii Vechi.
O veste mult așteptată – Părintele Sofian, în rândul Sfinților
Bucuria acestei vești este împărtășită de întreaga comunitate a Cuconeștilor Vechi, de prietenii și susținătorii Asociației Noua Galilee. În anii ce vor urma, vom munci cu același entuziasm și devotament pentru a dezvolta și a împărtăși această comoară de istorie și spiritualitate cu generațiile viitoare.
Asociația Noua Galilee, împreună pentru moștenirea culturală și spirituală a Cuconeștilor Vechi!
Pr. Mihail Bortă, cofondator al Rezervației Cultural Naturale Cuconeștii Vechi
Asociația Culturală Istorică Noua Galilee, https://www.facebook.com/cuconesti
Cuconeștii Vechi, 4 martie 2024