Cât de grav poate fi afectată o căsătorie ideală printr-o nuntă cu muzică şi cu dansuri?
10:54, joi, 16 octombrie, 2014 | Cuvinte-cheie: Nicolae Tanase, nuntă cu muzică, sfaturi duhovnicești, sfaturi pentru tineri, sfintele taine, taina cununiei
– Cât de grav poate fi afectată o căsătorie ideală printr-o nuntă cu muzică şi cu dansuri? Părerile sunt împărţite şi vă rugăm să ne vorbiţi despre aceasta.
– Nu este vorba numai de dans şi muzică, este vorba de modalitatea de a înţelege momentul Cununiei, momentul Tainei şi prezenţa lui Hristos, precum incompatibilitatea unor aspecte cu sublimul încununării, a actului lui Dumnezeu asupra mirilor. Despre asta, desigur că mai putem discuta. Adică, nu este compatibil dezmăţul cu ce se întâmplă în Biserică.
Nu este compatibil actul pogorârii Duhului Sfânt peste capetele mirilor cu lăutarii. Aşa ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, în rest, părerile sunt împărţite. Deci, dacă vreţi să aflaţi răspunsul, puneţi-vă problema compatibilităţii. Dovadă că la Botez, care este un act capital, adică o taină de intrare în creştinism fără de care nu ne putem mântui, la Botez întotdeauna lăsăm lăutarii afară.
Nici Sfântul Maslu nu este însoţit de lăutari. Când ne împărtăşim, lăutarii sunt absenţi. Deci la Sfintele Taine nu au ce căuta lăutarii. Dacă vreţi, discutăm despre ierurgii, dar nici la sfeştanie nu se aduc lăutarii, ci numai la nuntă. Despre care Sfântul Pavel zice: „Mare este Taina aceasta în Hristos şi în Biserică”. Argumentele sunt pro şi contra, discuţiile sunt interminabile. Numai atâta trebuie să discutăm, compatibilitatea. Este compatibil unul cu altul sau nu?
Părintele Nicolae Tănase, Soțul ideal, soția ideală, Editura Anastasis, Sibiu, 2011,p. 165-166