Ce ascunde chilia părintelui Arsenie Boca: Nu se prea ştie de existenţa ei
15:33, duminică, 28 septembrie, 2014 | Cuvinte-cheie: arsenie boca, chilie, lumanare, pelerinaj
Parintele si-a inceput chilia in timp ce se afla la Manastirea Sambata. In anul 1943, la izvorul Vaii Sambata, langa un povarnis aproape vertical, Parintele Arsenie Boca teraseaza stanca, foarte abrupta pe aceasta parte a muntelui. In interiorul masivului de piatra, el scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.
Nu parintele a sapat singur chilia, asa cum se crede. Parintele a lucrat cu oameni. In interiorul masivului, „scobeste” o deschizatura cu inaltimea 1.65-1.75 metri si latimea de 0.80 metri, pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in „inima” muntelui. Ivindu-se fisuri in stanca, construieste o schela suspendata in fata, spre cursul vaii, si sapa o deschidere boltita de aproape 2 metri, inainteaza cam 1 metru, dupa care lucrarea se opreste. Chilia e un inceput, un hol din care urma sa se desfaca o camera in stanga, scrie crestinortodox.ro.
„A renuntat pentru ca a constatat ca se infiltreaza apa. Parintele a renuntat la aceasta lucrare si din motivul acesta, dar si din teama de a nu se face o legatura gresita intre partizanii care se ascundeau prin acesti munti si el. Parintele Arsenie Boca a fixat un loc socotit de retragere, care pana la urma nu a fost de retragere, nici pentru el si nici pentru altcineva, pentru ca e in apropiere o cabana turistica”.
Cu toate astea, chilia părintelui Arsenie Boca este un loc de pelerinaj pentru turiştii care urcă special în acest loc pentru a fi în locul în care a stat şi părintele. Lumânări ard neîncetat în chilie, iar mai multe fotografii şi portrete ale părintelui sunt prinse de pereţii stâncoşi ai chiliei, dovadă că oamenii îl preţuiesc şi nu îl uită.
Chilia Parintelui Arsenie Boca se afla pe versantul vestic al caldarii Valea Sambetei, in dreptul cabanei „Valea Sambetei”, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Pana la cabana „Valea Sambetei” se ajunge de la Complexul Sambata in aproape doua ore de mers pe jos, pe poteca marcata cu triunghi rosu.
sursa http://jurnalul.ro/