Celor care vorbesc de rău Biserica
Astăzi este la modă să critici Biserica. O atare atitudine se observă în mass-media, în comentariile diferitor formatori de opinie, precum și în gura lumii. Problema nu constă însă în însăși critica, ci în falsitatea argumentelor detractorilor Bisericii.
Și în interiorul Bisericii Ortodoxe există preoți și teologi care consideră că anumite aspecte din viața instituției religioase trebuie schimbate. Însă opiniile acestora sunt sincere și bine argumentate. Pe de altă parte, detractorii din afara Bisericii adesea exagerează într-un mod copilăresc.
De exemplu, Biserica este acuzată de intolerantă și promovare a urii întrucât susține că homosexualitatea este un păcat. Adică nu păcătosul este disprețuit, ci păcatul, pe când în realitate omul care are un cusur sau altul este chemat cu iubire să lase răul și să se întoarcă la Dumnezeu.
Să luăm și un exemplu din viața de zi cu zi. Dacă un prieten ți-ar atrage atenția unde greșești l-ai considera dușman? Poți să nu fii de acord cu dojana pe care ți-a adus-o, dar ar fi stupid să consideri că te urăște doar pentru că te-a probozit pentru un comportament de-al tău.
Biserica este tolerantă, întrucât respectă libertatea individului. Ea îl îndeamnă pe om să-și ducă viața într-un mod virtuos, dar nu îl obligă la nimic. Așadar, argumentele antibisericești aflate la modă azi sunt pur și simplu false.
Este regretabil că în prezent există atâta dispreț față de Biserica care a jucat un rol considerabil în istoria și dezvoltarea neamului nostru românesc. Marele Eminescu considera că cine combate Biserica răsăriteană numai român nu e. Așadar, chiar dacă nu crezi în adevărurile promovate de Biserică, iubește-o măcar pentru rolul pe care l-a avut în cultura și istoria noastră, pentru faptul că tradițiile ei sunt parte a tradițiilor neamului românesc. Cum să fii patriot și să denigrezi instituția care a fost alături de popor de-a lungul veacurilor?
Din păcate, mult tam-tam anticreștin s-a făcut în timpul referendumului pentru familie din România din anul 2018. Mulți aduceau argumentul – fals, desigur – că banii utilizați pentru referendum puteau fi folosiți în alte scopuri, precum ajutorarea săracilor. Dar de vină pentru starea săracilor din țară este incompetența politicienilor, nu referendumul. În Statele Unite ale Americii, oamenii sunt chemați la vot mult mai des decât în România și Republica Moldova, pentru scrutinuri de tot felul se cheltuie bani enormi, dar cu toate acestea, SUA rămâne una dintre cele mai prospere țări din lume. Un exemplu asemănător este Elveția.
Celor care vorbesc de rău Biserica, le-aș spune să aducă măcar niște argumente cât de cât serioase, nu slabe de tot și ipocrite.
Cristian Bogatu