Chinonicarul vechilor dascăli, vol. I
16:06, luni, 1 aprilie, 2019 | Cuvinte-cheie: carte ortodoxă, Chinonicar, Chinonicarul vechilor dascăli, recenzie
Chinonicarul vechilor dascăli
Recenzie
Lucrarea Chinonicarul vechilor dascăli, vol. I reprezintă tipăritura în limba română ce conține chinonice (cântări ample ce se interpretează în momentul împărtășirii preoților și credincioșilor) semnate exclusiv de autori din perioada bizantină și metabizantină (sec. XIV-XVII). Cartea, ce însumează chinonice duminicale, săptămânale și la marile sărbători de peste an în toate glasurile octoihiei scoate la lumina tiparului exegezele în noua notație psaltică ale lui Hurmuz Hartofilax, care se păstrează în manuscrise autograf la Biblioteca Națională a Greciei.
Compozițiile ample, elegante și unitare ca formă păstrează acel stil clasic și echilibrat, fluent și dinamic. Chinonicul, această înaltă ipostază a componisticii bizantine reprezintă o tradiție veche la care nu trebuie să se renunțe în practica liturgică, în pofida „gusturilor vremii”. Într-o perioadă în care această practică rămâne în mare parte uitată, neînțeleasă și înlocuită cu diverse alte tradiții, Chinonicarul readuce în atenția psaltului și a preotului frumusețea acestor capodopere psaltice, adevărate jubilații melodice în duhul Sfinților Părinți și a vechii tradiții liturgice a Bizanțului.
Lucrarea a fost tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și este rodul colaborării între editorul lucrării în original, Asociația „Enomeni Romiosini”, Asociația Culturală „Byzantion” și m. Teoctista Cușnir de la mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” sat Hagimus, r-nul Căușeni.
Cartea poate fi achiziționată online la www.shop.byzantion.ro sau www.evanghelismos.ro
Asist. univ. drd. Adrian Sîrbu,
Universitatea Națională de Arte
„George Enescu” din Iași