Cine se roagă din toată inima dobândește pacea lăuntrică, spunea Părintele Sofian Boghiu - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cine se roagă din toată inima dobândește pacea lăuntrică, spunea Părintele Sofian Boghiu

7:01, joi, 14 septembrie, 2023 | Cuvinte-cheie:

„Cine se roagă din toată inima, adâncind cuvintele rugăciunii, pe lângă împlinirea cererilor sale, dobândeste pacea lăuntrică, pe care nu o poate dărui lumea – acea pace făgăduită de Domnul Iisus Mântuitorul”,  a fost răspunsul Părintelui Sofian Boghiu la întrebarea „Care sunt foloasele rugăciunii?”.

Pe 14 septembrie se împlinesc 21 de ani de la trecerea în veșnicie a Părintelui Sofian Boghiu, mare duhovnic și prieten al tinerilor de la Mănăstirea bucureșteană Antim.

Originar din Basarabia, Părintele Sofian, pe numele său de notez, Serghei, s-a născut născut la 7 octombrie 1912 în comuna Cuconeștii-Vechi, județul Bălți. La vârsta de 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rughi din Soroca.

A studiat la Școala de cântăreți din Mănăstirea Dobrușa, iar între 1932-1940 a urmat cursurile Seminarului monahal de la Mănăstirea Cernica.

După seminarul teologic, a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase din București. În 1942 s-a înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București pe care a finalizat-o în 1946.

Tuns în monahism în 1937 la Mănăstirea Dobrușa, a primit numele de Sofian. În 1945 a fost hirotonit preot-ieromonah pentru Mănăstirea Antim al cărei stareț a fost între 1950-1955 și în a doua parte a vieții.

Întrebat fiind „Cum să întelegem cuvintele Mântuitorului ‹milă voiesc, iar nu jertfă?›” Părintele Sofian a răspuns: „Mântuitorul ne spune însă că mai scumpă este înaintea lui Dumnezeu dragostea. Este si foarte greu să dobândești această dragoste, care este de fapt mila”.

În anul 1958 a fost arestat împreună cu mai mulți membri ai Rugului aprins și condamnat la 15 ani de închisoare.

După 6 ani a fost eliberat și a revenit la Mănăstirea Antim, unde a slujit până la trecerea în viața veșnică, 14 septembrie 2002, fiind înmormântat la Mănăstirea Căldărușani.

Lucrări: Chipul Mântuitorului în iconografie (2001, București); postum, volumul Buchet de cuvântări (2006, București, cuprinzând predici și meditații teologice).

A pictat mai multe biserici, dintre care amintim: Mănăstirea Deir-el Harf din Liban, Catedrala Horms – Siria, Biserica din Hama, Biserica Mănăstirii Radu Vodă și Schitul Darvari.

Sursă citate: Arhimandritul Sofian Boghiu, Smerenia și dragostea – însușirile trăirii ortodoxe, ediția a doua, revizuită si adăugită, Editura Fundația Tradiția Românească, București, 2002.

Foto: arhiva Basilica / Raluca-Emanuela Ene

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com