Cipru: Conferința internațională „Monahismul și lumea contemporană” | Au participat doi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova
12:43, sâmbătă, 30 noiembrie, 2019 |
Conferința cu tema „Monahismul și lumea contemporană” s-a desfăşurat în Cipru, în perioada 28-29 noiembrie 2019. La eveniment au participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului VLADIMIR, Mitropolit al Chișinăului și al întregii Moldove doi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Moldova: PS Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, Președinte al Sectorului Sinodal „Mănăstiri și viață monahală” și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi, însoțit de către PC Arhimandrit Nectarie (Gherman), Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști.
Joi, 28 noiembrie, în capitala Ciprului la Nicosia și-a început lucrările conferinței, cu participarea la forum a delegației cinului monahal al Bisericii Ortodoxe Ruse.
În cuvântul de binecuvântare transmis participanţilor, Mitropolitul de Kykkos și Tilliria al Bisericii Ortodoxe a Ciprului Nichifor a evidenţiat importanţa monahismului pentru viaţa Bisericii și a lumii contemporane.
„Prezenţa mănăstirilor în lumea modernă este definitorie pentru misiunea Bisericii astăzi, pentru a recreştina umanitatea secularizată. Societatea umană secularizată trebuie să găsească în mănăstiri o viaţă autentic creştină, un colţ de rai şi, mai ales, sfinţenia lui Dumnezeu”, a menționat ÎPS Nichifor.
Din partea delegației Patriarhiei Ruse s-a adresat cu un cuvânt de salut Arhiepiscopul de Kașir Teognost, preşedinte al Sectorului Sinodal Mănăstiri şi Viaţă Monahală a BORu. ÎPS Teognost a mulțumit organizatorilor conferinței și s-a arătat optimist că astfel de întruniri contribuie la fortificarea realțiilor frățești și a monahismului ortodox per ansamblu.
În a doua parte a conferinței, PC Arhimandrit Nectarie (Gherman), Starețul Sfintei Mănăstiri Horăști a venit cu un studiu amplu despre Sfântul Cuvios Paisie (Velicikovski) de la Neamț. Părintele Stareț a a făcut o trecere în revistă a vieții și a scrierilor Sfântului Paisie – un mare isihast care a depus eforturi considerabile pentru valorificarea și conservarea patrimoniului patristic.
La finalul lucrărilor conerinței, membrii delegației cinului monahal al Bisericii Ortodoxe Ruse au fost invitați la reședința mitropolitană, unde în biserica cu hramul Sf. Apostol Andrei au participat la slujba privegherii, condusă de către ÎPS Mitropolit Arsenie de Sveatogorsk.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md