Cîteva reguli de aur cum să petreceți închiși cu casnicii voștri fără să vă ieșiți din minți
20:04, joi, 26 martie, 2020 | Cuvinte-cheie: carantina, reguli, savatie baştovoi
Dragii mei,
vreau să vă dau cîteva reguli de aur cum să petreceți închiși cu casnicii voștri fără să vă ieșiți din minți.
Nu vă tulburați, nu sînteți singurii oameni care ajung la stări de nerăbdare cînd sînt puși să stea mai mult timp la un loc – este o ispită a naturii umane. Aceste sfaturi ne-au fost lăsate de călugării din Pustia Egiptului din veacul al IV-lea și sînt foarte eficiente. Iată cum puteți evita nervozitatea și să vă păstrați pacea.
1. Nu porunci, fii tu cel care slujește. Nu spune: „fă cafea, fă mîncare, spală vasele”, ci apucă-te tu și fă cafea, fă mîncare sau spală vasele. Fă o revizie în memoria ta și vei vedea că orice tensiune și ceartă începe de la o poruncă sau reproș că celălalt nu a făcut un lucru despre care tu crezi că e treaba lui să îl facă. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastră, pentru că acum sînteți în celeași condiții. Despre un sfînt se spune că a trăit o viață cu ucenicul său mai tînăr și niciodată nu i-a poruncit ceva.
2. Dacă vei ști că nu soțul/soția, copilul sau părinții te tulbură cu nemulțumirile și reproșurile lor, ci un duh rău vrea ca voi să nu păstrați iubirea, îți va fi mai ușor să nu răspunzi în același mod răzbunător. Răul este o fantomă străină care nu are ce căuta între voi. Nu răspunde cu reproș la reproș.
3. Faceți puțină disciplină: conveniți orele de mîncare și de somn ca să nu aveți prilejuri de ceartă. Dacă unul adoarme la 23, iar altul la 2.00 noaptea, vă veți trezi pe rînd și veți avea prilej de gînduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul îl trezește etc. și motivul de ceartă e gata. Mîncarea și somnul sînt momentele care pot tulbura întreaga zi.
4. Să vă cereți iertare dacă simțiți că tensiunea a crescut. Rugați-vă într-un loc ferit ori de cîte ori inima se umple de gînduri de revoltă împotriva celuilalt. Nu vorbiți la mînie căci veți ajunge să auziți de la celălalt ceea ce vă va chinui multe zile după aceea. Observați ce anume vă irită la celălalt și evitați să vorbiți despre acel subiect – biruiți revolta cu gînduri bune.
5. Luați această perioadă ca pe un exercițiu care vă arată cine sînteți, cît puteți și ce aveți de oferit celuilalt din experiența de viață pe care o aveți. Cu alte cuvinte, cîte parale faceți.
Nu uitați, toată lumea este la strîmtoare acum și nu e vreme de certuri și reproșuri fără noimă. Mîncați cumpătat, dormiți la timp, vorbiți cu măsură, căutați pacea și o urmați, fiți stîlpul de susținere, nu piatra de poticnire.
Și asta va trece.
Părintele Savatie Baștovoi