Conferință științifico-practică la Cahul
13:40, marți, 26 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: 200 ani, cahul, coferinta, Eparhia Chişinăului şi Hotinului, istorie, ortodox, religie
În contextul activităților consacrate celor două sute de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului și Hotinului, la Cahul s-a desfășurat o conferință științifico-practică.
Evenimentul a avut loc cu binecuvântarea PS Episcop Anatolie și s-a desfășurat la Liceul teoretic ”M. Eminescu” din or. Cahul. Moderator: prot. Ilie Prisăcaru, metodist școlar în cadrul protopopiatului Cahul.
Au participat slujitorii și profesorii de religie din raionul Cahul.
În cadrul sesiunii de comunicări au conferențiat:
Dl Ioan Certan, dr. conf. univ.: ”Personalitatea istorică a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni”;
Prot. Vitalie Zelinschi, vicarul eparhiei: ”Activitatea ecleziastică și cărturărească a Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni”;
Dl Ioan Ghelețchi, asistent universitar: ”Contextul istoric al formării Eparhiei Chișinăului”;
Prot. Vadim Beresteanu, or. Cahul: ”Activitatea Eparhiei Chișinăului”;
Prot. Octavian Moșin, dr. conf. univ.: ”Personalități marcante ale Eparhiei Chișinăului”;
Dna Angela Levința, șef al cabinetului metodic al Mitropoliei Moldovei: ”Educația din perspectiva valorilor: implementarea Religiei în Școală”.
Au urmat discuții, în cadrul cărora s-au expus dl Valeriu Baban, șeful cabinetului metodic DGÎ Cahul, prot. Teodor Tîrsînă, protopop de Cahul, reprezentanți ai Asociației ”Astra” și ai Mitropoliei Basarabiei.
”Șirul activităților desfășurate în acest an aniversărsar a inclus și Eparhia de Cahul și Comrat, care a organizat această conferință. Credem că doar discutând despre trecutul nostru putem trăi prezentul și suntem capabili să răspundem la întrebarea quo vadis. Slujitorii și pedagogii implicați în predarea Religiei în școlile din Cahul manifestă un viu interes față de tematica discutată. Astfel, prin această întrunire științifico-practică s-au scos în relief principalele aspecte ale activității eclesiale în ultimele două secole, personalitățile și roadele duhovnicești după această perioadă. Un loc aparte a constituit educația creștin-ortodoxă în învățământul preuniversitar, dificultăți și perspective.” – a menționat părintele Octavian Moșin.
S-a constatat că în raionul Cahul din cele 53 de instituții preuniversitare ora opțională Religie este predată în 21, iar numărul învățăceilor este de 1137.