Crucea pr. Arsenie Boca, găsită la Brașov, la 68 de ani după ce a fost dată dispărută
9:29, miercuri, 2 septembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: arsenie boca, cruce
Descoperire de excepţie în Biserica Sfânta Treime din Braşov. Crucea de rugăciune a părintelui Arsenie Boca a fost găsită după ce a fost dată dispărută în urmă cu 68 de ani. În jurul acestei sfinte cruci s-a împletit, în timp, o adevărată legendă.
Pe vremea când părintele Arsenie Boca a fost închis în temniţele Securităţii, gardienii îl vedeau rugându-se la ea prin vizetă. Însă, atunci când intrau în celulă sa pentru a o confisca, această cruce dispărea. Bucuria cea mai mare a preoţilor din Şcheii Braşovului a fost aceea de a descoperi această cruce în Biserica Sfânta Treime, în altarul lăcaşului de cult, lângă antimis.
„Lucrez la o carte despre civilizaţia dacilor din Şcheii Braşovului, iar părintele Aurelian Reit la lucrarea lui de doctorat. În timp ce cercetam arhiva comună a cetei junilor bătrâni şi Bisericii Sfânta Treime, am găsit o fotografie – document unică, în care apare regretatul părinte paroh Voineag alături de părintele Arsenie Boca”, ne-a declarat dr. Liviu Pandele, mare comandor al Ordinului Militar Sfânta Maria Creştin Ortodox.
În urma mai multor cercetări rezultate din arhivele bisericii, s-a descoperit crucea cu care binecuvânta credincioşii părintele Arsenie Boca, ajunsă într-un mod inexplicabil sub antimis (pânză pusă în altar pentru a aşeza pe ea pâinea sfinţită şi potirul).
„Eu mi-am luat doctoratul şi am tot studiat foarte mult isoria Bisericii Sfânta Treime. Aşa am găsit această fotografie istorică, la resfinţirea bisericii, în data de 15 septembrie 1947, unde a participat şi părintele Aresenie Boca, unde avea în mână o cruce de binecuvântare. Am cautat documente să vedem daca ne-a donat-o nouă. Din păcate nu am găsit astfel de documente. Din fericire, a vrut bunul Dumnezeu să o găsim în cele din urmă. Am restaurat-o şi am găsit scris pe ea 15 septembrie 1947, când a avut loc sfinţirea bisericii. O vom pune acolo unde îi este locul, în faţa sfântului altar”, spune şi preot prof. dr. Aurelian Reit.”
sursa http://adevarul.ro