Cum m-am îmbolnăvit de diabet de tip II ținând post în mod greșit (înfrânare greșită) cu exces de carbohidrați - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cum m-am îmbolnăvit de diabet de tip II ținând post în mod greșit (înfrânare greșită) cu exces de carbohidrați

13:30, sâmbătă, 6 decembrie, 2025 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Atenție: această postare este pro-post, iar nu anti-post. Tot ceea ce spun aici are un caracter de profundă susținere a postului Sfintei Biserici, tocmai prin vădirea unei rătăciri a postirii în care singur am căzut, respectiv postul cu exces de carbohidrați (chiar dacă este făcut cu înfrânare). Recomand tuturor postul, dar nu cu exces de carbohidrați.

Încep prin a spune că îi mulțumesc Domnului pentru boala diabetului, spre înțelepțire și smerenie și că nu atac în nici un fel postul cel bun și sfânt al Bisericii noastre. Consider că postul este foarte bun, după Sfânta Tradiție, dar că se poate greși postind. Eu am greșit. Nu mă acuzați că atac Postul. Atac doar postul strâmb, periculos pentru pancreas, cel cu exces de carbohidrați, pe care l-am practicat eu. Sfântul Arsenie Boca recomanda unei maici bolnave din mănăstire să nu mai mănânce bombele glicemice de dulceață și compoturi și siropuri cu zahăr, care sunt detonate zilnic la trapezele mănăstirești, distrugând accelerat pancreasurile bieților monahi și monahii. Plus celelalte bombe cu carbohidrați: făină albă, cartofi, orez, etc. Repet: postul lăsat de Sfinții Părinți este bun. Dar în ultimul timp, toate glucidele rafinate din alimentație ne obligă la o informare corectă și la o înfrânare (moderație) suplimentară în ceea ce privește indicele glicemic și încărcătura glicemică a alimentelor. Astăzi, cu un singur clic putem vedea ce IG și GL are absolut orice aliment.

Așadar, am ținut mult timp toate posturile, plus mulți ani regim mănăstiresc, fără carne.

Din păcate, din cauza lipsei de educație nutrițională (Biserica zice doar să nu mâncăm carne, lapte, ouă, dar nu zice nimic despre excesul de carbohidrați în timpul postului), m-am îmbolnăvit de diabet. Vedeți, nu acuz Biserica de nimic. Abținerea de la carne, lapte, ouă este crucială în cultura noastră duhovnicească, pentru subțierea simțurilor noastre duhovnicești, pentru ca rugăciunea să curgă ușor, pentru sporirea duhovnicească, biruirea patimilor etc. Postul, rugăciunea, milostenia, toate sunt absolut necesare pentru mântuire. Dar, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne informăm cu privire la pericolul uriaș pe care excesul de carbohidrați îl are în timpul Postului.

Bineînțeles, ca orice postitor incult din punct de vedere nutrițional și medical, mi-am distrus pancreasul cu alimente cu indice glicemic mare, cu conținut scăzut de fibre. Insulino-rezistența mea este uriașă. Nivelul glicemiei mereu mare. Zahărul în exces din sânge distruge retina, nervii periferici plus multe alte complicații. Orice om credincios vrea și să țină post, dar și să aibă energie multă în timpul zilei pentru muncă și rugăciune.

Bineînțeles, lipsa de educație nutrițională combinată cu habotnicia mi-au fost foarte distructive. Am mâncat în exces (accentuând cu multă grijă ca totul sa fie natural, bio) cantităti uriașe de produse apicole, miere de toate tipurile, bio și scumpă, polen, fagure, lapte de matcă, propolis, etc

Am pus accentul pe ce mă atrăgea mai tare:

Cartofi (bombe glicemice)

Orez și cereale (bombe glicemice)

Produse procesate din făină. (bombe glicemice)

Prăjituri cu mult zahăr de post. (bombe glicemice)

Dulcețuri, siropuri, compoturi. Bomboane, dulciuri, bombe de zahăr.

Fructe uscate în cantități uriașe (bombe glicemice)

Napolitane, biscuiți, cozonaci de post (bombe glicemice)

Fructe și sucuri de fructe (bombe atomice glicemice)

În mod ironic, ceea ce numim „de dulce” nu crește glicemia. Pentru diabetic produsele „de dulce” nu sunt periculoase, ci tocmai produsele dulci de post enumeratile mai sus sunt otrăvitoare, ucigându-l.

Sigur că postul este înfrânare, de la toate. Totuși, dacă te înfrânezi (mănânci mai puțin decât în afara postului) dar consumi (repet, cu înfrânare) doar produse cu un conținut glicemic mare, fără fibre, faci diabet (repet, chiar cu înfrânare). Deci înfrânarea este doar jumătate din post. Cealaltă jumătate este inteligența nutrițională, să știi care alimente de post îți fac spike glicemic și care nu. Deci, înfrânare, dar cu discernământ. Adică multe legume cu IG și GL mic, cu fibre din belșug.

Ce să mai zic, am fost atras, postind, doar ce îmi dădea rapid energie, carbohidrați. Astfel mi-am distrus sănătatea, crezând că devin prin post un om duhovnicesc. Duhovnicesc, poate, dar bolnav de diabet sigur. Rezultatul? Acum nu mai pot ține posturile decât cu mare risc și dificultăți glicemice.

Când mi-am luat prima data glicemia, aveam 360. Eram pe cale de a intra în comă diabetică, amețeli, rău….

După ce m-am îmbolnăvit am intrat într-o perioadă foarte complexă din punct de vedere psihologic și duhovnicesc. Negarea, lupta cu gândurile de îndoială asupra postului, formarea discernământului.

Astăzi, abia la 5 ani după declanșarea bolii pot vorbi deschis despre greșeală. Mi-a trebuit mult timp să mă lupt cu negarea greșelii și cu acceptarea bolii. Postul, ca poruncă bisericească rămâne în picioare, dar cu foarte mare grijă și cu o competentă educație asupra pericolului carbohidraților. Ar trebui să fie introdus un capitol în licee, seminarii teologice, facultatea de teologie despre pericolul postului cu exces de carbohidrați.

Dacă vrei post sănătos, pune accentul pe legume cu indice glicemic mic (vezi tabelul de mai jos). Nu elimina complet fructele, cerealele, cartofii, orezul, dar consumă sub 100-200 gr pe zi din acestea. Atentie mare la tot ce are amidon, fructoza, glucoză. Citește de pe etichete carbohidrații. Caută pe net indicele glicemic al alimentelor și încărcătura glicemică.

Postul rămâne veșnic o armă duhovnicească puternică, dar folosirea ei necesită înțelepciune și cunoaștere a pericolului carbohidraților în exces, pentru a ne asigura că drumul către mântuire nu este periclitat de o sănătate șubrezită prin lipsă de discernământ.

Postul este definit, în primul rând, ca înfrânare. Totuși, înțelegerea prin care se accentuează strict latura „produs de origine animală vs. produs vegetal”, plus dimensiunea cantitativă – adică a mânca de post (iar nu de dulce) și mai puțin – se dovedește a fi insuficientă în epoca alimentelor rafinate, când numeroase produse de post sunt extrem de toxice, fiind, printre altele, bombe glicemice. Tradiția asigura, pe vremuri, o dietă implicit mai sănătoasă, bazată pe produse integrale, sezoniere, cu un conținut bogat de fibre.

Astăzi, postul greșit cu carbohidrați, grăsimi vegetale hidrogenate și alți aditivi toxici ne îmbolnăvesc grav.

Vasile Călin Drăgan, https://www.facebook.com/vasilecalindragan

Contact Form Powered By : XYZScripts.com