Cum reuşeşte un preot din Ialomiţa să transforme tinerii în cetăţeni-model - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cum reuşeşte un preot din Ialomiţa să transforme tinerii în cetăţeni-model

8:23, joi, 20 august, 2015 | Cuvinte-cheie: , , ,

Dincolo de rânduielile bisericeşti, un preot din oraşul Amara îi învaţă pe tinerii din comunitate cum să-şi iubească aproapele şi să fie modele de civism pentru ceilalţi. Iniţiativa a luat naştere în urmă cu 10 ani, iar în prezent 40 de tineri ascultă de sfaturile duhovnicului.

Chiar dacă scandalurile publice legate de preoţi fac deliciul întregii societăţi de astăzi, unii duhovnici reuşesc să devină adevărate modele de urmat şi să promoveze idei pertinente referitoare la conduita pe care oameni trebuie să o aibă în spaţiul public.

O astfel de misiune o are preotul Clementin Matache (39 de ani) din oraşul ialomiţean Amara.
Sunt 10 ani de când duhovnicul a înfiinţat în parohia pe care o conduce un grup de cateheză, prin intermediul căruia îi învaţă pe tinerii din comunitate cum să devină exemple pentru ceilalţi.

În prezent, grupul pe care l-a constituit este alcătuit din peste 40 de tineri niciunul mai mare de 25 de ani. Şi pentru că biserica în care slujeşte a fost zugrăvită în albastru, tinerii au decis ca aceştia să se alăture preotului sub denumirea de grupul de cateheză „Biserica Albastră”.

„Acesta este al patrulea grup de cateheză pe care îl coordonez şi a apărut în urmă cu un an, în urma unei invitaţii pe care am primit-o din partea Penitenciarului Slobozia de a desfăşura o activitate acolo. Ne-am hotărât să colaborăm şi să învăţăm împreună lucruri care le vor fi utile tinerilor” explică preotul Clementin Matache.

Modele pentru ceilalţi

Aşa se face că cei 40 de tineri din cadrul grupului „Biserica Albastră” învaţă de un an de zile să fie modele de urmat pentru societatea în care trăiesc.

Sub coordonarea preotului aceştia iau lecţii de bune maniere şi civism, învăţând să-şi iubească aproapele şi să-şi respecte semenii. Totul în cadrul unor activităţi foarte bine stabilite împreună cu duhovnicul lor.

„Grupul nostru este alcătuit atât din copii de la Amara, cât şi din Slobozia. Participăm la activităţi filantropice, organizăm spectacole artistice pentru comunitate, dar şi pentru oamenii nevoiaşi. Ne implicăm şi suntem activi pentru a da dovadă că dacă vrem să fim responsabili şi decenţi o putem face” susţine preotul Clementin Matache.

Talente descoperite la biserică

În ochii tinerilor, activităţile pe care le învaţă în sânul bisericii sunt destul de benefice. Pe lângă faptul că învaţă să devină cetăţeni model, aceştia şi-au cultivat şi talentele artistice. Secretul constă în participarea periodică la corul pe care grupul „Biserica Albastră” l-a organizat. Un exemplu în acest sens este Andreea Călin (18 ani), o adolescentă din Amara. Deşi era conştientă de talentul său muzical, prin participarea la activităţile grupului de cateheză, tânăra şi-a desăvârşit calităţile vocale.

Acum este una dintre cele mai bune voci din localitate şi merge să cânte la foarte multe evenimente dedicate tinerilor din comunitate din care face parte şi nu numai.

„Mi-am dat seama de calităţile mele şi tocmai de aceea am fost destul de îndrăzneaţă să vin şi să cânt alături de copiii de la strană. La început eram timidă, dar m-au încurajat şi am continuat să vin să cânt şi am învăţat foarte multe lucruri. I-am învăţat şi pe ceilalţi cum trebuie să fredoneze şi am fost mulţumită de ceea ce fac” ne-a declarat Andreea Călin.

sursa http://adevarul.ro

646x404

Contact Form Powered By : XYZScripts.com