Cum să traiești în armonie cu soacra? 12 sfaturi utile !
12:50, vineri, 27 mai, 2016 | Cuvinte-cheie: amestecul părinţilor, armonia în familie, armonie, Dr. Floarea Damaschin, dragoste, noră, parinti si copii, răbdare, relatia nora-soacra, relaţii în familie, sfaturi, sfaturi pentru tineri, soacra
1. Se vorbește mult despre relația soacrei cu proaspăta sa noră. Cunoscută bine în popor, descrisă abundent în literatură și suficient de mult persiflată, ea are urcușuri și coborâșuri, până când cele două personae învață să se relaționeze… Este o realitate că, în foarte multe cazuri, între soacră și noră se instalează o armonie perfectă. Ambele și-au înțeles perfect menirea.
2. Ar trebui să avem prezentă în minte o sintagmă foarte simplă: soacra… a fost și ea noră, iar acum este totuși… o mamă, poate vei fi și tu… ca mâine! Crezi că vei fi altfel?! Pentru siguranță începi de azi să fii altfel!
3. Soacra este prima femeie din viața soțului tău, ea i-a vorbit prima, ea l-a ajutat să meargă, ea l-a alinat când i-a fost greu… până când ai apărut tu! Lasă de-o parte ce îți place prea puțin, adu-ți aminte că ți-a crescut bărbatul, iubitul!
4. Lasă în “normalitatea” ei relația soțului tău cu mama lui! Chiar dacă la un moment dat te vei simți frustrată, cultivă-ți înțelepciunea. Procedează la fel cu părinții tăi. E minunat să ai cu rudele relații bune, tensiunile cu ei vor crea tensiuni și între voi! Abține-te de a-ți critica soacra în fața soțului… Doamne nici că poate fi greșeală mai mare! Draga mea, dacă ai făcut astfel… sigur ai uitat că e mama lui!
5. Să ne aducem aminte că, totuși, soacra este departe de afi permanent rău intenționată, de afi permanent o “scorpie”! Încearcă, dragă noră, să te gândești la ea cu căldură… ca la o mamă: ți-a crescutsoțul, omul pe care –l iubești! Numai așa vei putea construe o bună relație cu ea.
6. Când relația cu soțul tău “scărție”, ferește-te să-i pui soacrei în spinare cauza neânțelegerilor voastre! Vezi mai degrabă partea care-ți revine din aceste neânțelegeri… și caută soluții de remediere.
7. Când soacra este greu de potolit, când are prea puțină treabă și se amestecă în viața ta de familie – lasă panica deoparte, fii vigilentă și ocupă-ți, fără obrăznicie, locul corect în cuplu! Abordează problema cu calm, scrie-o eventual ca să se cristalizeze mai bine. Dacă simți că soțul îi ține partea… cere ajutor, expune corect problema și ține seama de recomandări, e posibil ca el să aibă dreptate. E posibil ca tu să ai idiosincrazie față de soacră. Știi cum îți dai seama cel mai bine? Punând în locul soacrei – mama, pe mama ta… și vezi dacă ai fi mai tolerant! Dacă da… fii atentă că mergi greșit!
8. Poți auzi, de la soacră, reproșuri de genul: “mâncarea este insuficient fiartă, este fără gust, ai pus cam multă sare sau ai pus prea puțină sare etc.”! Păstrează-ți calmul, fă ordine discret, e posibil ca peste puțină vreme să ai nevoie de ajutorul ei! Dacă ți se par a fi “răutăți”… contracarează-le cu vorbe de genul “așa mi se pare mie nimerit să fac sau așa am învățat sau aș vrea să vă știu părerea sau … sau… sau…!
9. Dacă, fără a fi implicată în susținerea voastră financiară, începe să-ți numere pantofii, fustele etc. ia atitudine, diplomat, dar clar și ferm! Astfel, va putea ști unde să se oprească!
10. Stabilește granițe, dar imolic-o în activitățile care țin de casa voastră, informeaz-o despre ce se întâmplă în viața ta și a fiului ei, așa o vei avea aproape la nevoie. Când soacra îți este o bună prietenă ea te poate ajuta în relația de cuplu chiar mai mult decât propria mamă.
11. Fii subtilă, află ce-i place, află ce-și dorește, fii pe fază! Ia-o cu tine la cumpărături și vei cheltui mai puțin, o scoți în lume, o cunoști mai bine, îți poți face din ea o foarte bună prietenă. Dar poți avea surpriza că își dorește lucruri vechi de la tine preferând să-ți dea bani ca să te înnoiești tu!
12. Cere-i sfatul ori de câte ori crezi că ar fi bine să mai afli încă o părere. La urma urmei, are o experiență de viață mai mare decât a ta, iar dacă este vorba despre o problemă importantă… o ai asociată, deci riscul discordiei este mai mic!
Dr. Floarea Damaschin, Pacea casei în 333de sfaturi, Editura Sfinții Martiri Brâncoveni 2010, p. 121-125