Astăzi începem să citim Canonul cel Mare
8:00, luni, 18 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: canonul cel mare, postul mare, victor plesca
Frați creștini! Astăzi începem să citim Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Sfânta Biserică începe Sfântul și Marele Post cu citirea acestui canon mișcător, de umilinţă, pentru a ne predispune pe noi, creștinii, să ne recunoaștem greșalele noastre, să ne aducă la starea de căință.
Acest canon, care este o meditaţie biblică şi totodată o rugăciune de pocăinţă, descoperă sufletul care îşi plânge păcatele și roagă pe Dumnezeu să fie iertat. El începe cu cuvintele: „De unde voi începe a plânge…”. Și așa, pas cu pas, verset cu verset sunt arătate greșalele sufletului nostru. Păcatul pe care îl descrie Canonul cel Mare nu este al unui singur om, ci al firii omeneşti căzute, începând cu Adam şi Eva. Ascultând această înșirare de păcate, noi ne putem recunoaşte pe noi înșine. Sfânta Biserică ne arată rănile păcatelor, pentru a ne predispune să ne debarasăm de ele și să ne înnoim sufletele și inimile noastre. De aceea fiecare verset, tropar este însoţit de rugăciunea către Dumnezeu: „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”. La sfârșitul fiecărei cântări ne adresăm Sfintei Treimi, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, Sfântului Cuvios Andrei.
Întregul canon este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, este o scară a pocăinței, care ne ridică moralul din adâncul întunecimii către nădejdea milostivirii lui Dumnezeu. Citirea canonului se termină joi, dar pocăința noastră trebuie să continue și să se intensifice nu numai până la împărtășirea cu Sfintele Taine, ci pe tot parcursul Sfântului şi Marelui Post.
Starea de pocăință se naște din momentul când începem să ne gândim la viața noastră, la felul cum ne raportăm noi la Dumnezeu, cum ne comportăm cu oamenii, în familie, cu prietenii și încotro mergem: spre mântuire sau spre pieire?
Sfântul şi Marele Post este cel mai prielnic și mai scurt timp pentru a ne regăsi. Noi, desigur, știm prea bine care sunt greşalele noastre. Rămâne să le recunoaştem şi să ne pocăim.
Ascultând conținutul canonului, să ascultăm ce ne spune lăuntrul nostru despre cele auzite. Să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în descoperirea greșalelor noastre, să ne pocăim și să ne învrednicim de Taina Sfintei Mărturisiri și a Sfintei Împărtășanii.
Doamne, ajută-ne să ne pocăim. Amin.
Cuvânt de învățătură în ziua de luni, prima săptămână a Postului Mare,
înainte de citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul
Protoiereu Victor Pleşca, Predici de peste an