Declarația Marrakesh: națiunile musulmane trebuie să-i protejeze pe cei persecutați
21:12, miercuri, 27 ianuarie, 2016 | Cuvinte-cheie: Declarația Marrakesh, minorități religioase, musulmani
Astăzi, liderii musulmani au lansat Declarația Marrakesh, un document de 750 de cuvinte care face apel pentru libertatea religioasă a persoanelor ne-musulmane în țările cu majoritate musulmană.
O conferință ce a adus împreună marii șeicii, miniștrii pe problemele religioase, muftiii țărilor cu majoritate musulmană a rezultat cu o declarație, în care se afirmă că violența nu poate fi făcută în numele islamului.
Condusă de șeicul în vârstă de 80 de ani al Emiratelor Arabe Unite, Abdallah Bin Bayyah, conferința a ținut cont de Carta lui Mohamed de Medina la elaborarea declarației. Fiind din secolul al șaptelea, documentul a apărut la scurt timp după ce Mohamed a ajuns în Medina și oferă instrucțiuni pentru guvernarea unui stat pluralist din punct de vedere religios.
În special, declarația face referire la Carta Medina privitor la „principiile cetățeniei contractuale constituționale” și la „libertatea de mișcare, de proprietate , de solidaritate reciprocă și apărare, precum și la principiile justiției și egalității în fața legii,” a musulmanilor și a celor de altă credință.
„Obiectivele Cartei Medina oferă un cadru potrivit pentru constituțiile naționale în țările cu majoritate musulmană. Documentele Națiunilor Unite, cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului, sunt în armonie cu Carta Medina, inclusiv în ce privește ordinea publică, ” se afirmă în Declarația Marrakesh.
„[Noi] facem apel la diferite grupări religioase pentru a aborda amnezia selectivă a acestora care a șters amintirile de secole de conviețuire pe același pământ.” „Facem apel la ei pentru a reconstrui trecutul, prin revigorarea tradiției de conviețuire împreună și restabilirea încrederii reciproce, erodată de extremiști care folosesc acte de teroare și agresiune.”
”Afirmăm, în final, că este de neconceput ca religia să fie folosită cu scopul agresării drepturilor minorităților religioase în țările musulmane.”
sursa christianitytoday.com
traducere Ion Rotaru