Deshumarea Sf. Sofian de la Antim: A venit vremea ca cei aleși ai Domnului să fie mutați din cimitir în biserică - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Deshumarea Sf. Sofian de la Antim: A venit vremea ca cei aleși ai Domnului să fie mutați din cimitir în biserică

21:44, luni, 29 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: , ,

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni dimineață, la Mănăstirea Căldărușani, slujba deshumării osemintelor Sfântului Cuvios Sofian de la Mănăstirea Antim.

Cinstitele moaște au fost așezate în biserica cimitirului pentru slujba specifică și transportate apoi la Mănăstirea Antim.

„S-a făcut rânduiala specifică unui astfel de moment, rugăciuni care cer pe de-o parte iertarea păcatelor celui care este deshumat și, pe de altă parte, împărtășirea de negrăita bucurie a Stăpânului”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Părintele Sofian, deși a slujit vreme îndelungată în cetatea Bucureștilor, a ales acest loc cu rânduială veche de mănăstire, unde monahi, ierarhi și mulți sfinți s-au perindat în decursul istoriei acestei cunoscute mănăstiri”.

„A venit vremea ca cei aleși ai Domnului să fie mutați din cimitir în biserică și să fie bucurie și model, exemplu, pentru credincioși, așa cum a fost în timpul vieții. Părintele Sofian s-a străduit să le arate ucenicilor lui, fie că au fost viețuitori ai mănăstirii Antim, fie că au fost credincioși intelectuali ai cetății Bucureștilor, dar și ierarhi, oameni de cultură, scriitori, persoane cultivate care s-au întâlnit cu el, vorbindu-le tuturor despre bucuria întâlnirii cu Mântuitorul Iisus Hristos”.


„Duhovnicul Bucureștilor” s-a născut în data de 7 octombrie 1912 la Cuconeștii Vechi, în județul Bălți din Basarabia. Închinoviat la Mănăstirea Dobrușa, a trecut Prutul în România după ocuparea Basarabiei de către sovietici. A condus obștea de la Mănăstirea Antim din Capitală și a fost condamnat la muncă silnică împreună cu intelectualii și clericii din grupul Rugul Aprins. A trecut la cele veșnice în data de 14 septembrie 2002.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea sa în ședințele din 11-12 iulie 2024, împreună cu a altor 15 cuvioși și mărturisitori. Proclamarea canonizărilor va avea loc în 2025, la Centenarul Patriarhiei Române.

Tot luni, au fost deshumate moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com