Mii de pelerini au fost prezenți, sâmbătă dimineața, la Mănăstirea Petru-Vodă, pentru a participa la slujba de pomenire a doi ani de la moartea arhimandritului Iustin Pârvu.
Strada care urcă din drumul național spre mănăstire este plină de oameni ce se îndreaptă către lăcașul sfânt. Mașinile nu mai sunt lăsate să urce, iar pelerinii trebuie să facă drumul, de 7 kilometri, pe jos. Mulți dintre ei au venit încă de vineri și s-au cazat fie la pensiunile din zonă, fie au participat la slujbele Miezonopticii, sau chiar au dormit în mașini, în parcarea mănăstirii. Jandarmii și polițiștii sunt prezenți pentru ca totul să se desfășoare fără incidente, informează Agerpres.
În curtea Mănăstirii Petru-Vodă abia dacă mai poți arunca un ac, iar, la mormântul părintelui Iustin Pârvu, sute de oameni așteaptă la rând să se închine la cel supranumit Sfântul Moldovei.
Slujba de pomenire este oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Moldovei, Teofan.
Părintele Hariton Negrea, starețul Mănăstirii ‘Petru-Vodă’, a transmis tuturor pelerinilor să se roage la Dumnezeu pentru ploaie.
Părintele Iustin Pârvu s-a născut în satul Petru Vodă, la 10 februarie 1919, și și-a început viața monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor, s-a înscris la Seminarul monahal de la Cernica, lângă București. În timpul războiului, între anii 1942 și 1944, a slujit ca preot militar pe frontul de est, până la Odesa. După ce la conducerea României au ajuns comuniștii, părintele a fost arestat pe motive politice și condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa executând-o în închisorile de la Suceava, Văcărești, Jilava și Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Pitești, a fost trimis să muncească, deținut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost și cea mai grea din cei 17 ani de detenție.
După 1990, părintele Iustin s-a întors la Mănăstirea Secu și, până în 1991, a fost preot și duhovnic la această mănăstire. Doi ani mai târziu, el s-a retras în sihăstrie, cu gândul de a-și petrece restul zilelor în post și rugăciune. În 1991, a întemeiat Mănăstirea de la Petru-Vodă. Părintele a ridicat, în anul 2000, un schit de maici lângă Mănăstirea Petru Vodă, o casă pentru copii și un azil pentru bătrâni, iar trei ani mai târziu a înființat o publicație de învățătură și atitudine ortodoxă, cu apariție lunară, numită „Glasul Monahilor”, în prezent intitulată ”Atitudini”.
Părintele Iustin Pârvu a decedat pe 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani, și a fost înmormântat lângă biserica de călugări, ridicată de el la Petru-Vodă.
Obștea de maici a Mănăstirii Paltin din localitatea Petru-Vodă a amenajat o chilie memorială închinată Sfinților Martiri din temnițele comuniste. Chilia-muzeu se află vizavi de chilia părintelui Iustin Pârvu, unde a trăit în ultimii ani din viață, și poate fi vizitată de toți credincioșii.
În acest an, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost dezvelit, în fața primăriei din Poiana Teiului, un bust al părintelui Iustin Pârvu, realizat de artistul plastic vâlcean Ivan Jinaru.
Obștea mănăstirilor Petru-Vodă și Paltin Petru-Vodă organizează, în această vară, tabere duhovnicești pentru tineri dornici să cinstească memoria arhimandritului Iustin Pârvu.