Două coruri studențești de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău la Festivalul Internațional de Muzică Ortodoxă din Pomorie
16:27, vineri, 21 iunie, 2019 | Cuvinte-cheie: „Renaissance”, Academia de Muzică, Bulgaria, festival, Festivalul Internațional de Muzică Ortodoxă din Pomorie, gavriil musicescu, muzica corala, Pomorie, Teatru și Arte Plastice
În perioada 7-11 iunie 2019, două coruri studențești de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău au participat la cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Corală Ortodoxă „Cuvine-se cu adevărat” din orașul Pomorie, Bulgaria.
Circa cincizeci de coriști din cadrul corurilor studențești – Corul feminin de cameră „Renaissance”, condus de către maestrul în arte conf. univ. Oxana Filip, și Corul de bărbați „Gavriil Musicescu”, condus de către maestul în arte conf. univ. Emilia Moraru au reprezentat Republica Moldova petru al doilea an consecutiv la acest prestigios festival de cântare duhovnicească.
Corul feminin de cameră „Renaissance” a interpretat muzică de Alexandr Arhanghelski, „Gospodi, uslishi molitvu moiu”; „Cuvine-se cu adevărat” de Pavel Chesnokov; „Pe Tine te lăudăm”, Vladimir Cholak, „Bogoroditse Devo, raduisea”, Serghei Rahmaninov; „Întru numele Domnului”, Eusebiu Mandicevschi.
Din lista creațiilor interpretate de corul de bărbați „Gavriil Musicescu” fac parte: „Lumină lină”, de Mihail Berezovschi; „Cuvine-se cu adevărat”, de Piotr Dinev; „Acum binecuvanți pe Domnul”, de Romuald Twardowski; „Gospodi, uslishi molitvu moiu”, Alexandr Arhanghelski; „Mila păcii”, Teodor Zgureanu.
Deschiderea oficială a Festivalului a avut loc în dimineața zilei de 7 iunie, la Palatul Culturii din Pomorie, demarând cu procesiunea Drumului Crucii, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Cuvine-se cu adevărat” fiind purtată pe brațe, prin centrul orașului.
Înainte de începerea festivalului, toți cei prezenți, au fost binecuvântați de către Mitropolitul Ioanichie de Sliven, care a apreciat înalt această manifestare.
La eveniment au participat colective corale din mai multe ţări – Cehia, Belorusia, Federaţia Rusă, Franța, Grecia, Germania, Gruzia, Lituania, Macedonia, România, R. Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Suedia, Ucraina, care au interpretat muzică corală sacră.
Repetiția comună a corurilor participante a devenit o tradiție pentru Festivalul de Muzică Ortodoxă din Pomorie și a demonstrat, și de astă dată, cât de utilă este această formă de comunicare muzicală.
Mai mult de 400 de cântăreți și dirijori din toate corurile participante s-au adunat pentru a studia lucrări selectate sub îndrumarea membrilor juriului festivalului.
În acest an, festivalul a fost dedicat aniversării a 130 de ani de la nașterea lui Piotr Dinev, iar o mare parte din piesele studiate și interpretate fiind semnate de proeminentul compozitor, muzician și profesor de muzică bisericească din Bulgaria.
După evoluarea tuturor concurenţilor, în a 5-ea zi de artă, a răsunat în cor unit muzică de Piotr Dinev, și în mod tradițional, toți participanții au interpretat „Mulți ani trăiască!”.
Graţie măiestriei coriștilor și a nivelului înalt de profesionalism al corurilor „Renaissance” și „Gavriil Musicescu” prezente la festival, le-au fost înmânate mai multe diplome și mențiuni de participare.
Festivalul Internaţional de Muzică Corală Ortodoxă din Pomorie a fost inaugurat pentru prima dată în anul 2004.
Magdalena Munteanu