Duble standarde ale activiștilor ”open society” revoltați de proiectul Bisericii
4:58, joi, 2 noiembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: activisti, casa parohiala, catedrala mitropolitana, Chisinau, moldova, open society
Asistăm la un nou atac din partea unor reprezentanți ai societății civile asupra Bisericii Ortodoxe din Moldova. De această dată motivul este unul de-a dreptul grotesc
Marți, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat decizia privind construcția unei case parohiale în parcul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Capitală. Potrivit proiectului, edificiul va avea o suprafață de 680 de metri pătrați și șase metri înălțime. În incinta acestuia va funcționa o școală duminicală, un paraclis cu baptiseriu, o bibliotecă, o sală de conferințe, va fi și o încăpere pentru veșmintele preoților și a obiectelor de cult etc.
Decizia consilierilor și reacția disproporționată a unor ONG-iști
Imediat după aprobarea deciziei de către aleșii locali, mai mulți reprezentanți ai societății civile au venit cu acuzații grave la adresa celor 38 de aleși locali, cât și a reprezentanților Mitropoliei Moldovei, aceștia fiind învinuiți de lipsă de transparență.
Stând la Copenhaga, activistul civic Victor Chironda, aruncă pe pagina sa de Facebook mai multe postări pline de venin și aroganță, arătând cu degetul spre aleșii locali care, consideră el, ar fi încălcat legea, dar mai ales spre Mitropolia Moldovei, care ar fi îndrăznit să construiască pe terenul ce-i aparține un edificiu, fără ca să ceară sfatul ”activiștilor civici” îngrijorați să nu care cumva să apară un ditamai hotel de lux în parcul Catedralei.
Între timp, ”activiștii” apărători ai ”societății deschise” au lansat și o petiție on-line. Aceasta este însoțită de comentariul lui Chironda, care, vorbind în numele întregii societăți civile ”open minded”, încearcă să convingă decidenții, dar și reprezentanții Mitropoliei că nu au intenția să conteste necesitatea construcției unei încăperi auxiliare pentru preoți, ci doar să se asigure că ”asta va fi chiar o încăpere auxiliară și nu un palat/hotel pentru (sic!) șefii bisericii”.
Duble standarde sau revolta disproporționată a noilor activiști
Este bine cunoscut faptul că până în anul 1969 a existat o casă parohială, însă autoritățile, împreună cu activiștii de la acea vreme, au decis s-o demoleze pentru că în acel loc trebuia amplasată o stație de pompare a apei. Peste ani, a fost lansată ideea de a reconstrui casa parohială.
Primul anunț public a apărut pe pagina Primăriei Chișinău încă în anul 2011.
„Peste un an, Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” va avea o Casă Parohială, edificiu ce va fi construit în locul staţiei de pompare nr. 1 a SA „Termocom”, amplasată în Parcul Catedralei”, scria în acel comunicat, fiind menționat că proiectul va fi sprijinit financiar de Primărie.
În mai 2012, Dorin Chirtoacă a avut o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir, fiind discutată reconstrucția Casei Parohiale.
În anul 2013, Primăria municipiului Chișinău anunța despre proiectul de edificare a casei parohiale în Scuarul Catedralei, autoritățile rugând chișinăuienii să se implice în procesul decizional și să vină cu sugestii de îmbunătățire. Și din nou, aleșii locali de atunci nu au mai adoptat vreo decizie, lăsând proiectul să se prăfuiască ani buni pe rafturile birocraților din Primăria Chișinău.
În sfârșit, după mai bine de șase ani de luptă cu aparatul birocratic, cu votul a 38 de consilieri locali, proiectul deciziei este totuși aprobat. Însă, în loc să constate cu bucurie că Biserica Ortodoxă, în sfârșit a obținut o mică victorie în lupta cu birocrația cinovnicilor, societatea civilă începe să o bănuiască, fără niciun motiv, de rea intenție și, mai ales, de lipsă de transparență, de parcă totul s-ar fi făcut în în mare grabă și dosit de ochii lumii, ceea ce este un mare neadevăr.
Acești reprezentanți ai socieității civile dau dovadă de duble standarde atunci când inițiază petiții publice, învinuindu-i pe cei 38 de aleși locali de lipsă de transparență, însă nu se arată deloc contrariați de faptul că a fost nevoie de ani buni pentru ca o decizie absolut legală să fie adoptată.
Situația actuală și proiectul pentru viitor
Atâta timp cât terenul din spatele Catedralei se afla în gestiunea autorităților locale, nimeni nu era deranjat de aspectul Parcului și nici nu exista măcar un proiect de renovare. Din momentul în care Mitropolia Moldovei a încercat însă să schimbe lucrurile, au apărut tot felul de experți ”părerologi”, care au contribuit doar la tergiversarea procesului de schimbare a situației existente.
Iată cum arată acum terenul din Scuarul Catedralei.
Cezar Salahor, pentru https://sputnik.md/