Duminica a treia din Postul Mare (a Sfintei Cruci), la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Soroca
15:00, duminică, 11 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: Duminica a treia din Postul Mare (a Sfintei Cruci), ps ioan, viacriatul de soroca
În cea de a III-a Duminică din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, Vicar al Mitropoliei Moldovei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Soroca.
În timpul Serviciului divin, Episcopul vicar și slujitorii Catedralei Episcopale s-au rugat dimpreună cu poporul iubitor de Dumnezeu, pentru ca să primească de la Domnul Hristos, prin Sfânta și dătătoarea de Viață Cruce, apărare de rele, virtuți duhovniceși și cale de nădejde spre viața veșnică.
Crucea din Evanghelia de astăzi nu se referă la crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, nu se referă la pătimirile Mântuitorului pe care le vom cinsti în Sfânta și Marea Vineri și în ziua Înălțării Sfintei Cruci. Crucea din Evanghelia de astăzi este o cruce care se referă la viața creștină în înțelesul de răstignire a patimilor egoiste pentru a elibera iubirea milostivă de iubirea egoistă și pătimașă. Înțelesul duhovnicesc al Sfintei Cruci este prezentat în evanghelia de astăzi, dar purtarea crucii presupune o condiție care nu este ușor de îndeplinit și anume răstignirea propriului egoism, care se numește lepădarea de sine.
Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea. Este greu să aflăm mai multe despre originea acesteia, afară de faptul că ea pare să fi fost deja bine stabilită la Constantinopol între anii 715-730, fiindcă patriarhul Gherman i-a consacrat atunci o omilie.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Tedeum de mulțumire, după care, Episcopul Ioan a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, referitor la însemnătatea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Cruci în viaţa creştinului.
Sursa: www.ioanmosnegutu.info