Duminica Sfintei Cruci la mănăstirea Frumoasa
0:05, luni, 24 martie, 2014 | Cuvinte-cheie: duminica sfintei cruci, frumoasa, manastirea frumoasa, postul mare
În această zi, Duminica a treia a Postului Mare, prăznuim închinarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci.
Pentru că în timpul postului celui de patruzeci de zile ne răstignim și noi oarecum, morți fiind față de patimi, cu simțurile adormite și potolite din pricina amărăciunii postului ni se pune înainte cinstita și de viață făcătoare Cruce, ca să ne îmbărbăteze, să ne sprijine, să ne aducă aminte de patima Domnului nostru Iisus Hristos și să ne mîngîie. Dacă Dumnezeu a fost răstignit pentru noi, oare nu trebuie ca și noi să lucrăm mai mult pentru El? Nevoințele noastre ni se ușurează cînd se aduce aminte și de nădejdea slavei ce ni s-a dat prin Cruce. Căci după cum Mîntuitorul nostru, urcîndu-Se pe Cruce, a fost slăvit prin felul necinstit prin care s-au purtat oamenii cu El și prin amărăciunile ce I-au pricinuit, tot așa trebuie să facem și noi ca să fim slăviți impreună cu El.
În contextul istoric crucea a apărut ca și instrument de tortură și ucidere, ea a cunoascut o evoluţie simbolică deosebită, prin Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos pe ea, devenind instrumentul mântuirii oamenilor şi fiind adoptată de creştini ca simbol material al Jertfei Domnului şi purtătoare a puterii harice a acesteea.
După încheierea Sfintei Liturghii la mănăstirea Frumoasa cuvîntul de învățătură a fost rostit de către ieromonahul Iordan, cleric al sfintei mănăstiri, în care a îndemnat credincioșii la un urcuș duhovnicesc sporit și plin de fapte bune, păzindu-ne de ispitele celui viclean, și învrednicindu-ne să ne închinăm dumnezeieștilor Lui Patimi și Învieri, ducînd la capăt cu ușurință calea acestui post.
Sursa: www.frumoasa.md