Ediția a patra a Taberei de vară pentru copii, cu genericul: “Cântăm și pictăm pentru Hristos” a reunit copii de diferite vârste în numele lui Dumnezeu
15:53, luni, 1 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: Biserica Sf. Spiridon al Trimitundei, cantare bisericeasca, drumeții, educație creștin ortodoxă, excursii, expediții, pictura bisericeasca, tabara de vara, vacanta
În perioada 15- 22 Iunie 2024, la Biserica Sf. Spiridon al Trimitundei s-a desfășurat Tabăra de vară pentru copii, cu genericul: “Cântăm și pictăm pentru Hristos”, ediția a III-a.
Zilnic, de la ora 09:00 pînă la 18:00, copiii au fost antrenați în diverse activități legate de educație creștin ortodoxă, ateliere practice de cântare și pictură, dezbateri tematice, lectură duhovnicească, excursii, drumeții și expediții, dar și jocuri în aer liber.
Programul zilnic a inclus deopotrivă rugăciuni și convorbiri duhovnicești. Sufletul acestei tabere a fost și este rugăciunea. Tabăra a luat naștere din rugăciune și continuă să se dezvolte în acest sens; să crească tot mai mult în rugăciune prin intermediul cântărilor duhovnicești, a rugăciunilor cântate și prin exersarea citirii psalmilor.
Am constatat la început de vacanță, atunci când copiii sosesc la Tabăra Sfântului Spiridon că acest prilej de a-și petrece vacanța mai diferit de alte tabere, pe lângă biserică, e un eveniment remarcabil în viața lor. Ei sunt dornici de a petrece timpul în sânul bisericii.
Ca și în anii trecuți, tabăra a avut ca activitate de bază, cântarea bisericească și pictarea ca rugăciune. În acest an, copiii au avut-o ca mentor pe doamna Emanuela Iurkin, pictor de specialitate, de la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală, realizând împreună adevărate opere de artă.
Jurnalul de vacanță al copiilor de la tabăra Sfântului Spiridon a fost completat cu o călătorie la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” și la Filila Nr. 1 a bibliotecii Ion Creangă. Copiii de vârsta 5-10 ani de la Tabăra de vară din cadrul bisericii „Sfântul Spiridon au călătorit imaginar prin Europa, descoperind prin intermediul vizitei, frumusețea și cultura minunatei țări Portugalia. De asemenea, copiii au avut o mică excursie în bibliotecă, unde au făcut cunoștință cu o mulțime de cărți interesante.
Grupul celor mai mari dintre aceștia a fost implicat în cadrul Programul Tic Lab, unde copiii au creat felicitări personalizate, folosind aplicația FotoJet.
La început au învățat instrumentele de lucru și opțiunile disponibile ale aplicației, apoi pas cu pas au adăugat imagini, texte, fundaluri colorate… Participanții au fost foarte receptivi și creativi.
Fiecare copil și-a ales o temă pentru felicitare: de la aniversări și sărbători, la mesaje de încurajare sau mulțumire celor dragi. La final, am admirat fiecare felicitare cu o diversă o varietate de design-uri, de la flori și inimi până la personaje de desene animate și peisaje. Această activitate a inspirat copiii să continue să exploreze lumea artei și să împărtășească gândurile lor frumoase cu cei din jur.
Cei aproximativ 30 de copii ce și-au petrecut vacanța la tabăra Sfantului Spiridon, din Chișinău au poposit și la Sectorul de poliție Nr. 1. Excursia deosebită la Sectorul de poliție Nr. 1 din capitală s-a transformat pe cîteva ore într-o adevărată lume a copiilor. Aceștia au probat echipamentul de protecţie al poliţiştilor, simțind pe propria piele cum e să fii polițist. Totodată, au primit lecţii practice despre felul în care trebuie să se comporte în caz de pericol.
De asemenea, copiii au fost familiarizați de polițiști despre modul de recepţionare şi înregistrare a apelurilor parvenite de la cetăţeni, fiindu-le demonstrate mijloacele tehnice şi automobilul de serviciu.
Polițiștii au îndrumat tinerii la alegeri sănătoase în viață, la alternative de petrecere a timpului liber într-un mod constructiv.
Vizita a avut drept scopul de a sensibiliza copiii pentru a spori nivelul lor de siguranţă și ai învăța cum să se protejeze de eventualele pericole.
Copiii de la Tabăra Sfântului Spiridon au avut parte și de o experiență inedită la Institutul de Medicină Urgentă (IMU). Ghidați de doamna Olga Pinteac, asistentă superioară șefă din cadrul acestei instituții, toți copiii au asistat cum echipajul de ambulanţă aduce bolnavii la Unitatea de Primire Urgente. Apoi, a urmat înconjurul întregii instituții, fâcând cunoștință cu structura organizatorică a spitalului.
În cabinetul doamnei medic, Olga Pinteac, copiii au îmbrăcat măști, halate, pelerine, botoșei, un moment foarte emoționant pentru grupul de la tabără.
Eroii în halat alb, așa I-au numit copiii pe doctorii care îngrijesc de sănătatea oamenilor. Ei au descoperit că în cadrul Institutului de Medicină Urgentă activează în prezent până la 2000 de medici pentru care sănătatea celor din jur este o prioritate.
O regulă de respectat au învățat: părinții NU mai trebuie să sperie copiii că îi vor duce la doctor dacă vor fi neascultători, medicii sunt prietenii copiilor.
Participanții la tabără au vizitat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și o nestemată a naturii ce se “ascunde” în spatele său. O perlă în mijlocul Chişinăului. Aici se găseşte o Grădină Botanică, ce întruneşte cele mai răspândite specii de plante, arbori şi arbuşti de pe teritoriul Republicii Moldova. În cadrul Grădinii Botanice a fost organizat un Vivariu cu expoziţii permanente de păsări rare, exotice şi decorative, reptile şi peşti. Pentru prima dată, cei mai mulți dintre copii au avut ocazia să o viziteze şi să se bucure de frumuseţea florei şi a faunei. Aceştia au fost impresionaţi de excursie şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni…
De asemenea, activitatea de ecologizare, desfășurată în jurul bisericii, a sădit în sufletele copiilor sentimentul răspunderii pe care fiecare om trebuie să îl aibă față de natura dată nouă de Creator spre a o folosi și stăpâni cu înțelepciune.
Aflată la cea de-a treia ediție, tabăra a oferit participanților o alternativă educativă de recreere. Totodată, în perioada vacanţei de vară, când e o ocazie pentru Biserică, participarea la tabără a fost un bun prilej de consolidare a cunoștințelor creștin-ortodoxe ale copiilor.
Organizarea taberei a fost posibilă cu susținerea părinților a căror copii au frecventat-o timp de o săptămână și nemijlocit cu sprijinul voluntarilor implicați, foști participanți ai taberelor din anii precedenți. Aceștia și-au sacrificat cu drag timpul și vara, astfel încât „mica noastră familie” să poată petrece o săptămână minunată de vacanță. Timp de o săptămână, voluntarii noștri au avut un rol important în viața copiilor, când mâncăm, când avem o conversație sinceră și spirituală, când pictăm, ascultăm muzică împreună.
Tabăra Sfântului Spiridon s-a încheiat cu programul liturgic duminical, în cadrul căreia copiii au fost spovediți și au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei, la final toţi intonând cântari nemuritoare duhovnicești pe care le-au studiat zi de zi la activitățile taberei.
Din tabăra Sfântului Spiridon, toți participanții s-au întors acasă mai bogați și mai împliniți, din punct de vedere spiritual.
Magdalena Munteanu