Episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga, vicarul Eparhiei de Cahul și Comrat, a vizitat Mănăstirea Stavropighială ”Noul Ierusalim” din localitatea Istra, regiunea Moscova
12:24, vineri, 18 octombrie, 2024 | Cuvinte-cheie: episcop nicolae rosca
Marți, 15 octombrie, aflându-se într-un pelerinaj la Mănăstirile din jurul Moscovei, Episcopul Nicolae de Ceadîr-Lunga însoțit de ieromonahul Iov (Urum), secretarul Episcopului Chiril de Serghiev-Posad și Dmitrov, și iereul Victor Cristea, a vizitat Mănăstirea Stavropighială ”Învierea Domnului” Noul Ierusali, din localitatea Istra, regiunea Moscova.
Oaspeții au vizitat Catedrala Învierii, care este o copie a Bisericii Sfântului Mormânt din Orașul Sfânt Ierusalim, biserica subterană este în cinstea sfinților împărați Constantin și Elena, capela Golgotei și locul de înmormântare al Preafericitului Patriarh Nikon.
Ierarhul împreună cu pelerinii, au slăvit pe Hristos înviat, cântând troparul Paștelui „Hristos a Înviat” în limbile rusă, română și găgăuză.
Mănăstirea Noul Ierusalim a fost înființată în 1656, de către patriarhul Nikon, ca reședință patriarhală, la periferia Moscovei. Mănăstirea a primit numele de „Noul Ierusalim”, întrucât această locație a fost aleasă pentru asemănarea sa cu Țara Sfântă: râul Istra reprezintă Iordanul, iar clădirile reprezintă „spațiul sacru” sau locurile sfinte ale Ierusalimului.[2]
În epoca sa, patriarhul Nikon a recrutat un număr de călugări de origine non-rusească, pentru a popula mănăstirea, deoarece era destinată să reprezinte Ortodoxia multinațională a Ierusalimului Ceresc.
Ansamblul arhitectural al Mănăstirii Noul Ierusalim include Catedrala Învierii (1656-1685), asemănată leit cu o catedrală cu același nume din Ierusalim, reședința Patriarhului Nikon (1658), un zid de piatră cu turnuri (1690-1694), Biserica Sfânta Treime (1686-1698), precum și alte clădiri.
Sursa: https://ciuflea.md