Eroinele creștine care vorbesc limba lui Iisus Hristos și luptă cu arma în mână împotriva ISIS
8:00, miercuri, 16 decembrie, 2015 | Cuvinte-cheie: femei creştine, ISIS, siria, terorism
Câteva zeci de tinere, unele încă adolescente, din comunitatea siriacă și-au asumat rolul de a combate grupările feroce de teroriști.Babylonia și-a lăsat rolul de mamă și meseria de coafeză pentu a se alătura tovarășelor sale creștine care luptă împotriva ISIS, în nord-vestul Siriei.
Femeia de 36 de ani, cu alură robustă, îmbrăcată în uniformă militară, declară pentru Le Parisien:
„Mi-e dor de copiii mei, Limar (9 ani) și Gabriella (6 ani), și mă gândesc că trebuie să le fie foame, sete sau frig, însă încerc să le explic că mă lupt pentru a le apăra viitorul.”
Înainte să meargă pe front Babylonia era coafeză. Soțul ei nu a descurajat-o, când s-a gândit să pună mâna pe armă și „a lupta împotriva ideii că o femeie siriacă nu este bună la altceva decât la treburi casnice și să se machieze”.
Și bărbatul ei a devenit luptător împotriva jihadiștilor.
Babylonia face parte din batalionul compus din zeci de femei siriene și botezat „forțele de apărare a femeilor din Mesopotamia”. Acest nume face referire la regiunile locuite de siriaci, o minoritate creștină, între Tigru și Eufrat.
Siriacii se roagă și vorbesc în limba aramaică, vorbită și de Iisus Hristos. Majoritatea sunt ortodocși sau iacobiți, însă există și o minoritate catolică afiliată la Roma în secolul XVIII.
Siriacii sunt prezenți în Liban, Siria, Irak și chiar în India.
„Când mă gândesc la copiii mei, devin mai puternică!”
Pregătirea primei promoții a batalionului de femei s-a încheiat în august, în localitatea Al-Qohtanie, din provincia Hassakeh.
Babylonia spune:
„Sunt creștină practicantă și când mă gândesc la copiii mei devin mai puternică și mai hotărâtă în lupta mea împotriva ISIS.”
Lucia, de 18 ani, și-a abandonat studiile pentru a merge pe front, ca și sora ei, peste voia mamei sale. Fata, timidă, cu o cruce din lemn la gât și capul acoperit cu o eșarfă cu imprimeuri militare:
„Am un kalașnikov, însă deocamdată nu sunt o trăgătoare de elită. Am participat pentru prima dată la o luptă în localitatea Al-Hol, însă grupa mea nu a fost atacată.”
Aceasta a fost prima bătălia în care luptătoarele creștine siriace au fost umăr la umăr cu Unitățile de protecție ale femeilor kurde.
Ea s-a înscris într-o campanie a Forțelor Democrate Siriene (FDS) care a permis eliberarea a zeci de așezări și de gospodării din mâinile ISIS pe 13 noiembrie.
Adunând laolaltă luptători creștini, kurzi și arabi, FDS a fost creat, cu sprijinul Washingtonului, acum două luni pentru a lupta împotriva jihadiștilor din nord-vestul Siriei.
Ormia, de 18 ani, a participat și ea la lupta de la Al-Hol:
„Am fost speriată de bubuiturile tunurilor, însă frica s-a risipit repede. Îmi doresc foarte mult să lupt în prima linie împotriva teroriștilor.”
„Să evităm un alt masacru!”
Femeile urmează o pregătire militară, sportivă și academică pentru a rezista tensiunii luptelor și pentru a mânui armele. Cursurile se țin într-o fostă moară, amenajată special în acest scop, la perifieria Al-Qahtannie.
Batalionul format de curând are puțină experiență și responsabilitățile sale militare se limitează mai ales la protejarea localităților și regiunilor majoritar creștine din provincia Hassakeh.
Thabirta Samir ocupă „unul dintre prosturile de comandă în antrenarea batalionului de femei” și spune că acesta numără „până acum circa 50 de siriace”.
„Înainte lucram la o asociație culturală siriacă, dar îmi place armata.”
Ea recunoaște că forțe străine „au supervizat antrenamentele”, fără a le preciza identitatea. Se știe însă că forțe speciale americane asistă pregătirea FDS în regiune.
Mereu surâzătoare, Ithraa, de 18 ani, spune că a intrat în rândurile FDS acum patru luni pentru a apăra cauza siriacă, „pentru că suntem o comunitate oprimată de altele”.
Unele luptătoare amintesc de ceea ce în memoria colectivă a rămas ca Masacrul de la Seyfo, făcut de otomani, căruia i-au căzut victime zeci de mii de siriaci, asirieni și chaldeeni, în sud-estul Turciei și nord-vestul Iranului.
„Vrem să evităm ca jihadiștii să facă un nou masacru după modelul celui comis de otomani, când au încercat să șteargă de pe fața pământului identitatea noastră creștină și siriacă.”
Siriacii reprezintă în Siria 15% din cei 1.200.000 de creștini. Ei se tem să nu aibă aceeași soartă cu a creștinilor din Irak, victime ale atrocităților jihadiștilor.
sursa evz.ro