Eveniment ştiinţific internaţional organizat la Iași - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Eveniment ştiinţific internaţional organizat la Iași

0:05, joi, 10 noiembrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , ,

Astăzi debutează la Iași colocviul „Cărţi româneşti de învăţătură (Iaşi – 1643, 1646). 370 de ani de la oficializarea limbii române în Moldova”, eveniment ştiinţific de anvergură care marchează împlinirea a 370 de ani de la momentul decisiv al introducerii limbii române în viața liturgică și în administrația de stat din Moldova.

Găzduit de Muzeul Mitropolitan din incinta Catedralei Mitropolitane din Iaşi, colocviul internaţional „Cărţi româneşti de învăţătură (Iaşi – 1643, 1646). 370 de ani de la oficializarea limbii române în Moldova” se va desfăşura pe parcursul a două zile, pe 9 și 10 noiembrie 2016. Manifestarea, care va fi deschisă astăzi de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este dedicată apariţiei „Cărții românești de învă­țătură” (în 1643, cunoscută sub numele de Cazania lui Varlaam) și, în 1646, a unei alte „Cărți românești de învățătură” (Pravila).

La evenimentul organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în parteneriat cu Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române, Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din Rouen, vor susține prezentări profesori şi cercetători din Paris, Rouen, Chișinău, Cluj-Napoca, Târgo­viște, Bucu­rești și Iași.

Referatele prezentate în cadrul colocviului vor pune în lumină contextul social, politic şi religios care a făcut ca aceste două documente, diferite ca natură și con­ținut, dar purtând acelaşi titlu – „Carte românească de învăță­tură”, să iasă de sub presa ace­leiași tiparnițe domnești într-un timp remarcabil de scurt, promovând pentru prima dată limba locuitorilor Țării Moldovei, în ruptură vădită cu limbile tradiționale de cult din spațiul ortodox.

„Ipoteza de lucru este că introducerea în uzul public, sub patronajul domnitorului Vasile Lupu, a limbii române în spațiul religios, juridic și, mai general, literar nu reprezintă deloc o «evoluție fatală a lucrurilor», cum credea odinioară A.D. Xenopol. Indiciile existente lasă să se întrevadă o veritabilă reformă programată de domnul țării și de mitropolitul ei, având ca scop introducerea oficială a limbii române atât în Biserică, cât și în Stat. Această ruptură cu trecutul, marcat de utilizarea seculară a limbii slavone literare, reprezintă o veritabilă revoluție culturală, deschizând societatea românească curentelor moder­nității timpurii”, a sintetizat ­Cătălin Jeckel, consilier cultural al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ideea care a stat la baza organizării colocviului.

Dintre personalităţile care vor participa la eveniment amintim: acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca; prof. dr. Eugen Munteanu, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi; acad. Demir Dragnev, Chişinău; conf. univ. dr. Emil Dragnev, Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău; Matei Cazacu, Paris; dr. Arcadie Bodale, Arhivele Naţionale Iaşi, Accademia di Romania in Roma; dr. Dan Ioan Mureşan, Universitatea Rouen Normandie, Franţa.

Sursa: http://ziarullumina.ro/

09religios_carte_romaneasca_de_invatatura_1643_w747_h373_q100

Contact Form Powered By : XYZScripts.com