Festivalul Cântecului Pascal „Hristos a Înviat”, ed. VI-a, desfăşurat în satul Caracui, raionul Hînceşti
22:04, duminică, 30 aprilie, 2023 | Cuvinte-cheie: episcopia ungheni, Festivalul Cântecului Pascal
Pe 30 aprilie, 2023 în Duminica Sfintelor Femei Mironosițe, în incinta Casei de Cultură din s. Caracui, r. Hîncești, s-a desfășurat Festivalul de cântece Pascale ,,Hristos a Înviat”, ediția a VI-a.
Specificăm în mod deosebit că acest Festival s-a desfăşurat datorit străduinţei Protiereului Veaceslav CIBOTĂREANU, parohul biserica „Sf. Ierh. Nicolae” din Caracui, dar şi graţie frumoasei şi productivei colaborări dintre Secţia de Cultură şi Turism a raionului Hînceşti şi Primăria satului Caracui.
La Festival au participat 15 colective artistice şi ansambluri folclorice, care prin evoluţia lor au adus pe scenă spre audiţia spectatorilor, cântări duhovniceşti ce au transmis mesajul Învierii lui Hristos. Iar pentru o coloristică aparte, la festival au fost prezente cu exponate de panificație, artizanat și lucrări meșteșugărești 6 gospodine și meșteri populari.
Inițial, toţi participanţii s-au adunat lângă Complexul Memorial din satul Caracui, de unde au pornit frumos și organizat spre Casa de Cultură într-o paradă a portului popular.
La acest festival, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului PETRU, Arhiepiscop de Ungheni şi Nisporeni, ca delegate din partea Episcopiei a fost Prot. Nicolai BOIAN, slujitor al Catedralei Episcopale și colaborator al Centrului Eparhial din mun. Ungheni.
În cuvântul oferit, prot. Nicolai a transmis din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop PETRU mesajul de felicitare cu prilejul Slăvitei Sărbători a Învierii Domnului, salutând totodată călduros și respectos prezența tuturor la această frumos și important Festival, exprimând cu toată sinceritatea gratitudine și recunoștință, atât față de organizatori, cât și față de participanți. Printre altele, Prot. Nicolai a menționat că: „Prin prezență și participare la acest Festival, ne aducem împreună un aport considerabil la valorificarea și promovarea unei părți din tezaurului spiritual-cultural. Astăzi, când vin din afară peste noi, tot felul de așa zise și pretinse tradiții și obiceiuri, este nevoie să ne opunem, atât Biserica, cât și instituțiile publice, acestei avalanșe pseudo culturală și spirituală. Or, prin mesajul cântecelor interpretate și prin prezența scenică în costum popular ați evidențiat arătând că mai frumoasă și mai importantă pentru noi nu este decât tradiția preluată de la buni-străbuni și pe care promovând-o vrem să o dăm generațiilor ce ne vor urma exact cum am preluat-o.”
Prezenți la Festival au fost oficiațități ale Administrației Publice Locale și Centrale, printer care menționam pe Dnl Anatolie DUBCEAC, Primarul satului Caracui; Dna Larisa VLAS, Șef interimar Secţiei de Cultură şi Turism a Raionului Hînceşti; Dna Nadejda MARTÎNIUC, Specialis principal de la Secţia de Cultură şi Turism a Raionului Hînceşti; Dnl Ion TULBU, fostul Şef al Secţiei de Cultură şi Turism a Raionului Hînceşti; dar şi alte oficialități și oaspeţi distinşi.
Ca urmare a raportului înaintat de Prot. Veaceslav CIBOTĂREANU, Dna Nadejda MARTÎNIUC, Specialis principal de la Secţia de Cultură şi Turism a Raionului Hînceşti, a fost decorate din partea Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, cu Medalia Eparhială „Sf. Bn. Knz Alexandru Nevski”, gr. II.
La final, toţi participanţii au primit în dar din partea organizatorilor premii băneşti, daruri şi diplome.
Sursa: https://episcopia-ungheni.md/