„Haideți la slăbit!”, îndemnul unui preot care a construit cu voluntari o casă pentru o mamă cu cinci copii
13:34, miercuri, 5 august, 2015 | Cuvinte-cheie: cuvânt despre preoţie, fapte bune, preot, saraci
„Haideți la slăbit!”, îndemnul unui preot care a construit cu voluntari o casă pentru o mamă cu cinci copii. Părintele Damaschin de la Spitalul „Cuza Vodă” construieşte, una după alta, case pentru nevoiaşi. Duşman al fenomenului copiilor abandonaţi, omul Bisericii nu ezită să apeleze la Facebook pentru a obţine ajutor.
Preotul ieşean Dan Damaschin realizează mai multe acte caritabile, pentru unele apelând şi la dorinţa mai multor ieşeni de a-i ajuta pe alţii, dar şi pe ei înşişi, dând astfel câteva kilograme jos.
Alungată de două ori din casă
Cazul social pentru care a decis părintele Damaschin să se implice este cutremurător. Irina Filip, femeie cu cinci copii, a fost alungată din casă după ce soţul a fost arestat, iar propria mamă a dat-o afară din casă. „Femeia a stat vreo jumătate de an într-un centru de urgenţă, după care a fost externată, iar copiii – propuşi spre adopţie. S-a întors la mama ei, la Medeleni, în comuna Golăeşti, şi şi-a luat şi copiii cu ea. De cazul acesta am aflat când a fost pacientă în Maternitatea «Cuza Vodă», loc unde este parohia mea. De obicei, ţin legătura cu aceste mame care au probleme. În iarna lui 2014 am ajutat-o cu lemne pentru foc, cu nişte bani proveniţi din «cutia milei» sau puşi la Sfântul Altar de vreun medic sau de vreo asistentă. La Medeleni a stat până în luna mai, când mama femeii a dat-o afară“, îşi începe povestea părintele Damaschin.
Anunţ dat pe Facebook
Disperată, femeia a cerut ajutorul preotului, care a decis să construiască o casă pentru ea şi copiii ei. Părintele a reuşit să adune banii pentru materialele de construcţii, dar nu i-au ajuns şi pentru plata unor muncitori. Aşa i-a venit ideea anunţului de pe Facebook. „Pentru că este vacanţă şi multă lume se confruntă cu kilogramele în plus, aş dori să vă prezint o reţetă de slăbit extraordinară. Facem jumătate de oră până la Medeleni şi turnăm ceva beton. Putem da jos cam două kilograme. Dacă nu ne iese la cântar, garantez că, la următoarea ediţie vom repara greşeala“, a scris pe Facebook preotul ieşean.
Apoi a adăugat: „Netul este plin de cure de slăbit, aşa că am ţinut să propun şi eu una: munceşti şi dai jos kilogramele pe care le-ai pus în vacanţa petrecută pe malurile Mediteranei, unde şi-aşa ai dat mulţi bani! Decât să mai dai bani la sală, să dai jos kilogramele, mai bine vii şi ajuţi gratuit această familie. Aşa au venit aproximativ 20 de persoane. Au mai fost oameni din spital care ne-au susţinut financiar, dar şi credincioşi plecaţi în străinătate, care ne-au ajutat cu puţin din agoniseala lor.“
Gata până dă frigul
Părintele Damaschin dă asigurări că Irina Filip şi copilaşii ei vor avea unde locui până la toamnă. „Va fi o locuinţă modestă, cu două camere, dar suficientă pentru mama cu cei cinci copii. Lucrarea este trecută de «roşu» şi suntem convinşi că, până dă frigul, ei vor avea un acoperiş. Deja se poate locui în casă. Le-am făcut şi o fântână, pentru a avea apă. Vreau să le cumpăr şi o vacă, pentru a avea copiii lapte, brânză şi smântână. Poate mai încolo şi carne, de la un viţel “, explică preotul.
Mai multe proiecte sociale
În ultima perioadă, părintele Damaschin a reuşit să construiască mai multe case sociale. „Întâlnim multe familii cu probleme grave, pe care încercăm să le ajutăm. Am fost implicaţi până acum în zece proiecte. Am făcut trei case în zona Bârnova, pe terenul parohiei, pentru copiii proveniţi din centre de plasament. Mai avem o casă la Dagâţa, la o familie cu şase copii. O familie foarte harnică, dar care nu se descurcă financiar şi care a avut nevoie de sprijin. Mai avem una construită la Erbiceni“, a adăugat părintele Damaschin.
Centru pentru mamele care nu-şi pot creşte copiii
Preotul Damaschin lucrează de mai bine de un an la un proiect mare, care vizează construirea unui centru pentru mamele care ar fi obligate să renunţe la copii, neavând cu ce să-i crească. „Proiectul este unul foarte complex. Un centru pentru 50 de mame, pe care l-am numit «Casa Vieţii» şi care este situat în zona platoului Beldiman, în Valea Lupului, pe terenul parohiei din zonă. Anual, Iaşul se «îmbogăţeşte» cu aproape 100 de copii abandonaţi. Am reuşit până acum să facem cam 25% din proiect“, a mai spus preotul Damaschin.