Icoana Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo – „Bucuria tuturor bucuriilor”
12:22, luni, 10 august, 2020 | Cuvinte-cheie: Diveevo, Icoana Maicii Domnului „Umilenie”, maica domnului, Sfântul Serafim de Sarov, umilenie
Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo – 28 iulie/10 august
Icoana Maicii Domnului „Umilenie” de la Diveevo este prăznuită pe 2 ianuarie (în ziua adormirii în Domnul a Sfântului Cuvios Serafim de Sarov), pe 19 iulie (în ziua prăznuirii aflării moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov), și pe 28 iulie/10 august.
Această icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a aparținut Sfântului Serafim de Sarov (prăznuit pe 2 ianuarie). El se ruga zilnic înaintea sfintei icoane ce se afla în chilia sa.
Cuviosul Serafim îi vindeca pe bolnavi prin ungerea cu ulei din candela ce o ținea mereu aprinsă înaintea icoanei Maicii Domnului „Umilenie”.
Această icoană era numită de către Sfântul Serafim de Sarov „Bucuria tuturor bucuriilor”.
Sfântul Serafim a adormit în Domnul pe 2 ianuarie 1833, în timp ce se ruga înaintea icoanei „Umilenie”. Părintele Nifon, egumenul mănăstirii, a dat icoana Maicii Domnului surorilor de la Mănăstirea Diveevo (pe care chiar sfântul o întemeiase).
Maicile au ferecat icoana într-o îmbrăcăminte de argint, și i-au construit un paraclis în Catedrala Sfintei Treimi. Mai târziu, Mitropolitul Serafim (Ciceagov) a alcătuit o slujbă specială, iar după canonizarea Cuviosului Serafim de Sarov, icoana a fost copiată în mii de exemplare.
Cuviosul Serafim de Sarov, marele sfânt al Rusiei, care ne învaţă că scopul vieţii creştine este dobândirea darului Duhului Sfânt, ajunsese la o aşa măsură duhovnicească încât Maica Domnului i s a arătat aievea de mai multe ori în timpul vieţii sale. Cuviosul a avut o evlavie deosebită pentru Pururea Fecioara Maria, care l-a salvat de la moarte, l-a ocrotit şi l-a povăţuit mereu.
Icoana Maicii Domnului în faţa căreia se ruga Sfântul Serafim şi în faţa căreia, aşezat în genunchi, a şi adormit întru nădejdea Învierii, se numeşte Umilenie, care se tâlcuieşte „Înduioşarea”, iar Sfântul a botezat o „Bucuria tuturor bucuriilor”. Ea a fost pictată pe o pânză întinsă pe o scândură de chiparos şi are o iconografie mai deosebită. Mai întâi este o reprezentare cu trăsături realiste şi nu bizantine. Apoi, spre deosebire de majoritatea celorlalte reprezentări, aici Maica Domnului este singură, fără a-L purta în braţe pe Pruncul Hristos. Mâinile fiind deci libere, le ţine încrucişate pe piept, iar privirea este plecată, plină de smerenie. Împrejurul aureolei, care are forma unei cununi de raze strălucitoare, este scris: „Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!”.
După mutarea Sfântului Serafim la Domnul, icoana a ajuns la Mânăstirea de maici Diveevo, pe care chiar Cuviosul o întemeiase. Maicile i au aşezat o ferecătură de argint şi i au dedicat un paraclis în Catedrala Sfintei Treimi. Mai târziu, mitropolitul Serafim (Ciceagov) a compus o slujbă specială, iar după canonizarea Cuviosului Serafim de Sarov, icoana a fost copiată în mii de exemplare. O asemenea copie fidelă se păstrează la Galeriile Tretiakov din Moscova.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Diveevo („Umilenie”-,,Induiosare” dupa unele traduceri; „Îndurerata”dupa altele…)
”Manastirea Diveevo este o manastire de maicute, prezenta la 12 kilometri de Sarov, langa orasul Nizhny Novgorod, in Rusia. Aceasta manastire se afla situata intr-o zona considerata de o mare importanta spirituala. În apropierea acestui lăcaș de cult se găsesc alte două mănăstiri: Sarov si Sanaxar.
Manastirea Sfantul Serafim de la Diveevo
La Mănăstirea Diveevo se găsesc moaștele Sfântului Serafim. Acest sfânt este unul dintre puținii sfinți care au obținut cel mai înalt nivel de spiritualite prin viața ascetică și faptele sale. Sfântul Serafim a petrecut numeroase ore în meditație, sub jurământ de tăcere. Fecioara Maria a apărut Sfântului Serafim de 12 ori.
Sub îndrumarea Sfântului Serafim, la mănăstire s-a construit o moară, în anul 1827. Se spune că Fecioara Maria i-a apărut de mai multe ori Sfântului Serafim, iar comunitatea monastică a fost binecuvantată cu prezența acesteia.
În aceea vreme, Mănăstirea Diveevo era considerată al patrulea loc de pe Pământ al Fecioarei Maria.
În anul 1848 a fost începută și construcția catedralei Trinitații, însă lucrările au fost terminate abia în anul 1875. Binecuvântarea bisericii a avut odată cu celebrarea icoanei dedicate Fecioarei Maria, „Umilenie”.
www.crestinortodox.ro