În Duminica a XIII-a după Rusalii, PS PETRU, a liturghisit la Ungheni
14:30, duminică, 26 august, 2018 | Cuvinte-cheie: duminica XIII, Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, liturghie, pilda lucrătorilor viei
26 august 2018, în duminica a XIII-a după Rusalii cînd Biserica Ortodoxă săvîrșește odovania praznicului împărătesc al Schimbării la Față, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală ,,Sf. Bnc. Knz. Alexandru Nevski” din municipiul Ungheni.
Alături de Preasfinția Sa, au coliturghisit soborul de preoți și diaconi slujitori ai Catedralei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Catedralei, dirijat de D-na Iozefina VIZITIU.
În cadrul Sfintei Liturghii, Ierarhul, a explicat credincioşilor ideia pericopei evanghelice de astăzi: „Iubiţi credincioşi. În mai multe locuri din Sfînta Scriptură, lumea pe care a zidit-o Dumnezeu este asemănată cu via. Cel mai clar spune însăşi Evanghelia de astăzi: “Era un om oarecare, stăpîn al casei sale, care a sădit vie”. Acesta este Însuşi Dumnezeu, Stăpînul cerului şi al pămîntului, Care a creat toate cele văzute şi nevăzute şi a zidit lumea ca pe o vie a casei Sale! În alt loc spune Mîntuitorul: Eu sînt viţa cea adevărată şi Tatăl Meu este lucrătorul… Eu sînt viţa, voi mlădiţele (Ioan 15, 1-5). Proorocul David aseamănă şi el lumea cu via şi se roagă pentru desăvîrşirea ei, zicînd: Doamne, Doamne, caută din cer şi vezi şi cercetează via aceasta pe care a sădit-o dreapta Ta şi o desăvîrşeşte pe ea (Psalm 79, 15-16). Oare de ce aseamănă Dumnezeu lumea cu via sau cu grîul gata de seceriş şi nu cu altceva? Pentru că atît via cît şi grîul sînt cele două roade de frunte ale pămîntului care ţin viaţa trupească a oamenilor. Apoi, pentru că pîinea şi vinul, prin Sfînta Liturghie, se prefac în Trupul şi Sîngele lui Hristos care menţin viaţa duhovnicească a sufletelor noastre. Că precum pîinea şi vinul “întăresc inima omului” aşa Sfînta Împărtăşanie întăreşte credinţa, iartă păcatele şi mîntuieşte sufletul omului credincios. Pîinea şi vinul, la care adesea este pomenit şi untdelemnul, sînt alimente de bază ale omenirii care au un dublu caracter sacru, căci hrănesc atît trupul cît şi sufletul prin jertfa liturgică.”
După rugăciunea Tatăl nostru, creştinii care s-au mărturisit şi au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtăşiţi cu Sfintele şi Dumnezeeştile Taine.
Sursa: www.episcopia-ungheni.md