În Duminica după Botezul Domnului, ÎPS Mitropolit Vladimir a liturghisit la biserica „Sf. Irh. Nicolae” din Chișinău
15:49, duminică, 21 ianuarie, 2018 | Cuvinte-cheie: biserica sf nicolae, Chisinau, slujire arhiereasca
Înaltpreasfinţitul Părinte Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, a fost prezent Duminica aceasta, 21 ianuarie 2018, în mijlocul credincioşilor din Parohia cu Hramul Sf. Ierarh Nicolae din sectorul Centru al Capitalei.
În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, părintele-paroh, Prot. mitr. Petru Storoja, a fost decorat de către Întâistătător cu dreptul de a săvârși Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic, în semn de recunoștință arhipăstorească pentru munca îndelungată depusă în această biserică istorică. De alese distincţii bisericeşti s-au mai bucurat şi alţi câţiva slujitori ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, care cu sârguinţă muncesc pe ogorul Domnului.
La momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Vladimir l-a hirotonit în treapta de preot pe tânărul diacon Rodion Storoja, fiul părintelui Petru Storoja, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, România, pe seama parohiei cu hramul Sf. Ierarh Nicolae din Chișinău.
După Liturghie, Vlădica Vladimir s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către adunarea binecredincioasă, exprimându-şi speranţa că şi în continuare, parohia „Sf. Irh. Nicolae” va rămâne un centru duhovnicesc de referinţă pentru educarea credincioșilor în spiritul valorilor creştine tradiţionale.
Felicitând pe toţi cei prezenţi cu ocazia zilei duminicale, Mitropolitul a binecuvântat credincioşii, îndemnându-i să-i aibă Credința, Nădejdea și Dragostea drept exemple ale trăirii evlavioase şi râvnitoare faţă de Bunul şi Atotputernicului Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al parohiei „Sf. Irh. Nicolae” condus de Dna Dirijor, presbitera Nona Borșevschi.
***
Biserica „SF. IERARH NICOLAE”, scurt istoric:
Locaşului sfânt i s-a dat denumirea de „SFÂNTUL IERARH NICOLAE” în memoria primului ctitor-felcerul Nicolae Ivanov. Construcţia bisericii începe la 1901, după proiectul arhitectului orăşenesc V.Ţiganco.
După moartea ctitorului principal, soţia lui Ecaterina vinde casa cu 5500 ruble şi toată suma a fost transferată pe contul viitoarei biserici. Construcţia edificiului a fost finisată în luna decembrie 1901.
Suma totală pentru ridicarea locaşului a constituit 20 mii 944 ruble 45 copeici. Primul preot paroh a fost Sofronie Celan.
Pe lângă biserică a fost construit şi a activat mult timp un azil pentru bătrâni, în care se adăposteau 20 de persoane.
Biserica are о combinaţie de diverse stiluri, astfel ca fiecare enoriaş să-şi poată găsi alinare sufletească.
A fost închisă în anul 1940 în perioada ateismului agresiv.
Locaşul sfânt este redeschis în anul 1992, când a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei de către administraţia Institutului de Medicină.
Între anii 1992-1999, paroh al acestei biserici a fost vredncul de pomenire protoiereu mitrofor Vasile Petrache.
Din anul 1999 şi pînă în prezent în calitate de paroh al locaşului sfânt activează protoiereul mitrofor Petru Storoja.
Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md