În Duminica Triumfului Ortodoxiei, PS Siluan, Episcopul Orheiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Curchi
14:50, duminică, 5 martie, 2023 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
Ortodoxia noastră nu este muzeu, nu este trecut, ci viaţă, creaţie şi strălucire. Este marele nostru ideal, este nădejdea preţioasă a mântuirii noastre. Este mândria noastră întru Hristos să o propovăduim cu eroism şi slavă, ca nişte fii adevăraţi ai marilor eroi ai Ortodoxiei. (Cuviosul Efrem (Filotheitul)
În prima Duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan și Egumen al Sfintei Mănăstiri Curchi a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la Biserica „Sfântul Nicolae” a așezământului monahal.
Cea dintâi Duminică a Postului Mare se numeşte Duminica Ortodoxiei şi este o reală chemare de a cultiva identitatea noastră spirituală şi de a răspunde chemării Domnului Iisus Hristos: „Vino după Mine” (Ioan 1, 43), aşa cum ne arată textul Evangheliei de azi. Această Duminică ne amintește despre interdependenţa și legătura strânsă dintre conţinutul credinţei ca dogmă şi trăirea ei în Biserică.
Ortodoxia este trăirea după cuvântul Mântuitorului Hristos: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!”, un mod de viaţă care presupune trăirea Adevărului-Hristos, adică a Dragostei dumnezeiești. Astfel, Ortodoxia nu poate fi definită decât prin trăirea în comuniune de iubire atât cu Dumnezeu, cât şi cu aproapele.
În Ortodoxie ne găsim identitatea noastră creştină şi modul nostru firesc de a fi în această lume, pentru că ea este viaţa în Hristos şi cu Hristos. Prin mărturisirea dreptei credinţe şi împlinirea faptelor bune putem ajunge la mântuire. Trăind în duhul Ortodoxiei, descoperim unitatea între credinţă şi tradiţie pe parcursul celor două mii de ani de creştinism.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că credinciosul trebuie să se vadă nu numai după dar, ci şi după viaţa înnoită. Credinciosul trebuie să fie luminător şi sare a lumii. Iar dacă nu luminezi nici ţie, dacă nu sărezi propria putreziciune, după ce să te mai cunoaştem că eşti credincios? După faptul că te-ai scăldat în apele sfinţite? Dar asta ţi se va face temei de pedepsire, căci mărimea cinstirii se face întru adaos de certare pentru cei ce nu vor să trăiască în chip vrednic de aceasta.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Siluan s-a adresat către cei prezenți cu un cuvânt de învățătură, în care a reliefat semnificaţiile Duminicii Ortodoxiei. „Prima Duminică din Postul Mare este numită a Ortodoxiei, această Duminică este pentru noi prilejul de a ne reîmprospăta credinţa printr-o sărbătoare a biruinţei ei asupra tuturor rătăcirilor şi a ne întări cu nădejdea că Dumnezeu va păstra în noi chipul Său preasfânt. Această Duminică ne îndeamnă cu credință, cu evlavie, să ne apropiem de Sfântul Potir și să-L primim pe Cel care este izvorul Vieții și a nemuririi”, a menționat ierarhul.
La Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi, foarte mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
Sursa: https://manastireacurchi.md/