În Duminica vindecării orbului din Ierihon PS Siluan, Episcopul Orheiului, a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Chișinău
16:59, duminică, 30 ianuarie, 2022 | Cuvinte-cheie: episcop siluan salari
În Duminica a XXXII-a după Cincizecime, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, Preasfințitul Siluan, Episcop de Orhei, Vicar mitropolitan, a săvârşit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din Chișinău. Preasfinței Sale i-a coliturghisit soborul de slujitori ai Catedralei.
Evanghelia din această Duminică ne prezintă o minune săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos – vindecarea orbului din oraşul Ierihon. De multe ori fiind încercaţi de anumite boli și neputinţe, ajungem să conştientizăm că ne putem ridica din necazul nostru numai cu sprijinul lui Dumnezeu. Atunci ne adresăm stăruitor în rugăciune, înţelegând că numai în acest fel putem dobândi cele cerute: „Cereţi şi vi se va da; bateţi şi vi se va deschide; că oricine cere, primeşte; cel ce caută, află; şi celui ce bate i se va deschide” (Matei 7, 7-8).
Cu totul altfel stau lucrurile atunci când suntem orbiţi sufleteşte: devenim nepăsători la prezenţa şi lucrarea lui Dumnezeu în lume, ochii noştri sunt legaţi să vadă, urechile noastre să audă şi limba noastră să vorbească despre tot darul revărsat de Dumnezeu. În această situaţie ne îndepărtăm de Dumnezeu, considerându-ne suficienţi nouă înşine şi devenind robi ai propriilor noastre încrederi. Această Duminică vine să ne amintească din nou despre drama nevederii pe care o trăim. Trecem zilnic pe lângă Slava lui Hristos în Creație și n-o vedem, nu ne bucurăm. Pr. Sofronie Saharov spunea: „Avem un Dumnezeu atât de bogat, de înalt, Care are un atât de mare har, și noi trăim totuși săraci… Ne întristăm din te miri ce. E mare păcat! Ar trebui să fim neîncetat bucuroși. Ar trebui ca viața noastră să fie neîncetat o uimire de zi cu zi. Nu există zi în viața noastră în care Dumnezeu să nu ne dea o simțire nouă a vieții celei veșnice“.
După citirea pericopei evanghelice PS Siluan a adresat un cuvânt de învățătură către cei prezenți, evidențiind principalele învățături duhovnicești ce se desprind din fragmentul evanghelic. „Să trăim în lumină, să ne desfășurăm toată viața după voia lui Dumnezeu, sub semnul adevărului, al păcii și binelui. Să-L propovăduim pe Mântuitorul Hristos și învățătura Lui, să-I închinăm toate faptele și gândurile, toate acțiunile, să ne îndreptăm sufletul spre Tatăl Ceresc, de la Care să cerem în rugăciune cu credință „toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit,” a menționat Ierarhul Orheiului în cuvântul predicatorial.
Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să aducă lumină în sufletele noastre, să ne dezrobească de patimi, să ne trezească sufletele din amorțire și nepăsare, să ne umple de dorul și dragostea de Hristos. Să ne rugăm ca să vedem și noi „Lumina cea adevărată“. Acea „Lumină a lui Hristos care luminează tuturor…“
Sursa: https://manastireacurchi.md/